Αλεξάνδρα Σδούκου: η ομιλία της στο 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών

Η ομιλία που έδωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο 6ο Συνέδριο Υποδομών - Μεταφορών.

Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Σεπτεμβρίου η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έδωσε μια ομιλία στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου ΥποδομώνΜεταφορών ITC 2023.

Σχετικά με το 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών ITC 2023


Το 6ο Συνέδριο ΥποδομώνΜεταφορών λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Χώρος διεξαγωγής είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το Ωδείο Αθηνών, ενώ υπάρχουν και μόνο διαδικτυακά panels. Το συγκεκριμένο συνέδριο συγκέντρωσε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, πολλούς σημαντικούς ομιλητές. Οι ομιλητές ήταν προερχόμενοι κυρίως απ’ τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το 6ο Συνέδριο ΥποδομώνΜεταφορών ήρθε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, όπου το ζήτημα των έργων υποδομών έχει έρθει στην επιφάνεια.

Η ασφάλεια ως κεντρική έννοια της ομιλίας της Αλεξάνδρας Σδούκου



Η ονομασία του panel στο οποίο συμμετείχε η Αλεξάνδρα Σδούκου ήταν «Οι Μεγάλοι Ενεργειακοί Διάδρομοι: Ανάπτυξη υποδομών με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο». Η ομιλία είχε σαν κεντρικό σημείο την έννοια της «ασφάλειας». Συγκεκριμένα, η κυρία Σδούκου ανέφερε πως το ενεργειακό μας σύστημα θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε συγκεκριμένες απειλές. Τέτοιες απειλές είναι η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, η έννοια της κυβερνοασφάλειας και η κλιματική κρίση.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στη σημασία διαφόρων projects, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τη χώρα. Ο «Οικονομικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης» (IMEC) που θα αναδείξει τη γεωγραφική σημασία της χώρας είναι ένα από αυτά. Στην ομιλία της η κυρία Σδούκου ανέδειξε επίσης τη σημασία ενεργειακών  projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Τέτοια projects είναι το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι ενεργειακές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αυτά τα projects σύμφωνα με την Υφυπουργό θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και στην περιφερειακή της ανάδειξη. Άλλα έργα υποδομών στα οποία έγινε αναφορά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση “Green Aegean Interconnector” που συνδέει Ελλάδα και Γερμανία, καθώς και η αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού TAP.

Η αξιολόγηση της “Breakthrough Agenda Report 2023” ως προς τη διεθνή συνεργασία για ένα βιώσιμο μέλλον – Cars Electric

Περί της έννοιας του “adaptation”



Συγκεκριμένη αναφορά έκανε η κυρία Σδούκου και στις πλημμύρες που έπληξαν έντονα πρόσφατα τη Θεσσαλία. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως η ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών μας στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ανέδειξε μάλιστα μια σημαντική διάσταση της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Πανευρωπαϊκά, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει κατεύθυνση προς την ενεργειακή μετάβαση. Αυτό είναι σωστό εν μέρει, ωστόσο θα έπρεπε ένα επίσης σημαντικό μέρος των χρημάτων να έχει ως κατεύθυνση και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η έννοια του “adaptation” θα είναι πλέον εξίσου σημαντική με την έννοια του “mitigation”. Και η χώρα μας, όπως και άλλες πανευρωπαϊκά, σε τέτοια ζητήματα βρίσκεται συχνά φανερά απροετοίμαστη. Η συζήτηση για τη βελτίωση των υποδομών επομένως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε όλη την ομιλία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου εδώ.

 

abb_img