Αλεξάνδρα Σδούκου: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Η συμφωνία του Συμβουλίου σχετικά με την πρόθεση αναθεώρησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου έλαβε χώρα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με την πρόθεση αναθεώρησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε την αναγκαιότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των κρατών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στόχος θα είναι η δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα διευκολύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την πράσινη μετάβαση.

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας “Fit for 55” για την πράσινη μετάβαση – Cars Electric

Η επίτευξη κοινής προσέγγισης των κρατών μελών

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν διαφορετικά συμφέροντα ως προς το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, αυτό ήταν εμπόδιο μέχρι τώρα για να έρθουν σε συμφωνία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο αυτή τη φορά τα κράτη μέλη κατάφεραν να βρουν κοινή προσέγγιση και να συμφωνήσουν σε πρώτη φάση. Αυτή η συμφωνία για τη δημιουργία νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιφέρει θετικές εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σκυλακάκης: η ομιλία του στο 8th HAEE Energy Transition Symposium – Cars Electric

Τι δήλωσε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου, σκοπός της δημιουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς θα είναι η αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Για τον στόχο αυτό θα γίνει χρήση εργαλείων όπως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια (PPAs) και οι συμβάσεις επί της διαφοράς (CfDs). Επιδίωξη της ΕΕ είναι η μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως «το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν απασχολεί μόνο δύο ή τρία κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, σε μια εποχή που σε άλλες ηπείρους εκδηλώνεται έντονος προστατευτισμός, με ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων των εγχώριων επιχειρήσεων ή με κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων».

Επιπλέον, συνέχισε λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προβλέπει η νομοθεσία για να επιτευχθεί η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις».

Πώς θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών; – Cars Electric

Άλλες εξελίξεις από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Πέραν αυτών, το Συμβούλιο Ενέργειας συζήτησε το θέμα της Ανοιχτής Στρατηγικής Αυτονομίας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στο Συμβούλιο σε κάποιες σημαντικές παρουσιάσεις. Αρχικά, παρουσίασε την εκτίμηση της για την προετοιμασία της ΕΕ ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού για τον τρέχοντα χειμώνα. Επιπρόσθετα, παρουσίασε την πρωτοβουλία της για την Ενεργειακή Συμμαχία για την Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Τέλος, παρουσίασε στο Συμβούλιο τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβολή των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

abb_img
spot_img