Climb-E by Italdesign: Το διαστημικό ηλεκτρικό του μέλλοντος

Το Climb-E της Italdesign δίνει μία διαφορετική έννοια στους όρους ηλεκτροκίνηση και βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Στην έκθεση CES 2023, η Italdesign παρουσίασε μία ξεχωριστή δημιουργία πάνω σε 4 τροχούς, με την ονομασία Climb-E. Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, το Climb-E δεν θυμίζει τίποτα από ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Μάλιστα, είναι ένα ηλεκτρικό όχημα, το οποίο εκτός από την μετακίνηση επιβατών, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα, το Climb-E θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες τόσο στο δρόμο, όσο και εντός των κτιρίων του μέλλοντος. Επιπλέον, η εταιρεία τo σχεδίασε ανάλογα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πολυχώρος ή ως ένα δωμάτιο ενός κτιρίου.

Εκτός από την Italdesign, υπεύθυνοι για το Climb-E είναι ο όμιλος Schindler και το τμήμα αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Τορίνο. Μάλιστα, η Schindler είναι μία εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε ανελκυστήρες και συστήματα κυλιόμενων διαδρόμων.

BMW i Vision Dee Concept: Αυτό είναι το… μέλλον!

Italdesign Climb-E: Ένα ηλεκτρικό πολύ-όχημα του μέλλοντος

Οι μοναδικές δυνατότητες του Italdesign Climb-E

Αρχικά, το Climb-E της Italdesign θυμίζει μία κάψουλα με τετραγωνισμένο σχήμα και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες περιμετρικά του οχήματος. Εντύπωση προκαλούν οι 4 τροχοί στις άκρες του αμαξώματος οι οποίοι ωστόσο, δεν είναι ενσωματωμένοι σε αυτό.

Όλες οι γυάλινες επιφάνειες χρησιμοποιούνται και ως οθόνες. Έτσι, ο χρήστης του Climb-E θα μπορεί να επικοινωνήσει μέσω μηνυμάτων με τους πεζούς ή τους άλλους χρήστες του δρόμου. Προφανώς, το Climb-E, λόγω της αυτόνομης οδήγησης, θα μπορεί να επικοινωνεί και από μόνο του με τα υπόλοιπα αυτόνομα οχήματα σε κοντινή απόσταση.

Αυτό είναι το ηλεκτρικό hot-hatch Vanwall Vandervell S

Italdesign Climb-E: Ένα ηλεκτρικό πολύ-όχημα του μέλλοντος

Στο εσωτερικό του πρωτότυπου μοντέλου η εικόνα μόνο όχημα δεν θυμίζει. Πιο συγκεκριμένα, στις δύο μικρότερες πλευρές της καμπίνας υπάρχουν δύο άνετοι καναπέδες. Προφανώς, δεν υπάρχουν χειριστήρια για την οδήγηση, αφού μιλάμε για ένα πλήρως αυτόνομο όχημα.

Βέβαια, η διαμόρφωση του εσωτερικού θα μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με τις ανάγκες. Έτσι, το εσωτερικό του Climb-E θα μπορεί να γίνει ένα επαγγελματικό γραφείο, ένα προσωπικό καφέ ή εστιατόριο, ακόμα και ένα ιατρείο.

Τρίκαλα: Τα ρομπότ Yape μεταφέρουν τα γράμματα του Άι-Βασίλη

Κατάλληλο για χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο

Ακόμη μία μοναδική χρήση του Climb-E είναι ότι θα μπορεί να πάρει μέρος ενός κτιρίου, αφού έχει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στην τοιχοποιία του. Έτσι, οι επιβάτες του θα μπορούν να εξέλθουν από το όχημα και να εισέλθουν ταυτόχρονα στο σπίτι ή στο γραφείο τους.

Επιπλέον, το πρωτότυπο όχημα θα μπορεί να φανεί χρήσιμο και στην περίπτωση ενός πολυώροφου κτιρίου, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανελκυστήρας. Σε κάθε περίπτωση, το Climb-E θα έχει τη δυνατότητα να είναι μέρος του σπιτιού, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα επιπλέον δωμάτιο.

Για αυτό το λόγο, η ιταλική εταιρεία έχει επιλέξει η καμπίνα του να είναι αποσπώμενη από το πάτωμα του οχήματος. Έτσι, θα μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ των κτιρίων και να τοποθετηθεί πάνω σε κάποιο άλλο πάτωμα ενός Climb-E, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε αναμονή.

Tesla Cyberbike: Το θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης!

Climb-E by Italdesign: Ένα διαστημικό ηλεκτρικό του μέλλοντος

Μία κάψουλα με αυτονομία πάνω από 300 χιλιόμετρα

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του Climb-E της Italdesign διαθέτει 4 ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε τροχό. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία αποδίδει συνολική ισχύ 80 kW (109 ίππους). Επιπλέον, η μπαταρία 800 Volt έχει χωρητικότητα 65 kWh και μπορεί να προσφέρει αυτονομία έως 322 χιλιόμετρα.

Εντυπωσιακό είναι και το νούμερο τελικής ταχύτητας που ανακοινώνει η Italdesign, η οποία αγγίζει» τα 120 χλμ./ώρα. Από πλευράς φόρτισης, το όχημα υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 250 W. Μάλιστα, μπορεί να γεμίζει εκ νέου την μπαταρία του από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά. Διαθέσιμη είναι και η ασύρματη φόρτιση, με χρόνο επαναφόρτισης 30 λεπτά.

Στο παρακάτω ένα ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο μπορείτε να δείτε εν δράσει το Climb-E της Italdesign:

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!