Τρίκαλα: Τα ρομπότ Yape μεταφέρουν τα γράμματα του Άι-Βασίλη

Ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, με τα ρομπότ-διανομείς Yape να μεταφέρουν αρχικά τα γράμματα των παιδιών στον Άι-Βασίλη.

Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη πανευρωπαϊκής εμβέλειας πιλοτική δράση λαμβάνει χώρα στα Τρίκαλα. Για την ακρίβεια, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala Α.Ε. ξεκίνησαν την εν λόγω δράση στον Μύλο των Ξωτικών, με τα ρομπότ Yape. Αρχικά, τα ρομπότ θα μεταφέρουν τα γράμματα των μικρών παιδιών, από το Ταχυδρομείο των Ξωτικών στον Άι-Βασίλη.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες, τα Yape, τα οποία είναι πέντε στο σύνολο, θα κινηθούν και σε ένα άλλο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, τα λιλιπούτεια ρομπότ θα κινηθούν στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο των Τρικάλων.

Τρίκαλα: Τα ρομπότ Yape μεταφέρουν τα γράμματα του Άη Βασίλη

Πώς λειτουργούν τα ρομπότ Yape στα Τρίκαλα;

Αρχικά, το Yape να είναι ιταλικής κατασκευής, με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας να είναι ο επιστημονικός συνεργάτης. Ειδικότερα, το ρομπότ Yape πραγματοποιεί εκπαίδευση μέσω τεχνολογίας λέιζερ και χρησιμοποιεί παράλληλα μία χαρτογραφημένη διαδρομή.

Μάλιστα, δεν κάνει απλώς μία προκαθορισμένη διαδρομή, αλλά μπορεί να εντοπίζει εμπόδια και να τα αποφεύγει. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και γενικά εξωτερικούς παράγοντες.

Αθήνα-Καρδίτσα σε 2 ώρες και 35 λεπτά με τον Ε65!

Από πλευράς ενέργειας, το όχημα-ρομπότ είναι ηλεκτρικό και μπορεί να φορτίζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ηχητικού μηνύματος, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Μάλιστα, διαθέτει QR code, με το οποίο ο λήπτης θα σκανάρει στο smartphone και θα παραλαμβάνει το προϊόν. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα για παρακολούθηση της πορείας του από τον λήπτη. Επίσης, οι χειριστές του προγράμματος, μπορούν να παρέμβουν και να ελέγχουν όλα τα δεδομένα.

Τρίκαλα: Τα ρομπότ Yape μεταφέρουν τα γράμματα του Άη Βασίλη

Το μέλλον των μικρομεταφορών

Έτσι, μετά τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη, θα μεταφέρει εφημερίδες και προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα. Προφανώς, βασικός στόχος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί αν μπορεί να συνεισφέρει στα προβλήματα μεταφοράς προϊόντων σε αστικό περιβάλλον. Φυσικά, αυτό θα συμβεί σε κέντρα πόλεων, με παράγοντα την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και άλλα τεχνικά δεδομένα.

Δωρεάν φόρτιση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η εν λόγω πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW. Tο SHOW συγκεντρώνει 69 εταίρους από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μάλιστα, καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αστικής κινητικότητας, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ-CERTH και τεχνικό σύμβουλο και επιστημονικό εταίρο το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

Tέλος, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης No 875530.

abb_img