Προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection που προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση.

Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μαζί με άλλα διοικητικά στελέχη, ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν με τους εταίρους τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, στα πλαίσια του ταξιδιού, έλαβε χώρα στο Ριάντ συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Saudi Greek Interconnection.

Θεσσαλία: Περίπου 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης από “Daniel” και “Elias” – Cars Electric

Η Saudi Greek Interconnection και η προκήρυξη των σχετικών μελετών

Υπενθυμίζουμε πως η Saudi Greek Interconnection είναι εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει ως αποστολή την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Στην εν λόγω εταιρεία ειδικού σκοπού συμμετέχουν με ποσοστό 50% οι Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και National Grid) των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Saudi Greek Interconnection, ελήφθη η απόφαση για προκήρυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών μελετών, μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης. Η προκήρυξη θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες. Επιπλέον, οι δύο πλευρές επισήμαναν τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Έτσι, υπήρξε συμφωνία σύστασης των αντίστοιχων τεχνικών ομάδων. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και οι επικεφαλής των Διαχειριστών, κ. Μάνος Μανουσάκης και κ. Waleed Al-Saadi.

Δήμος Χαλανδρίου: Δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας – Cars Electric

Τα οφέλη που θα προσφέρει η ηλεκτρική διασύνδεση

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους. Αφενός, η Ευρώπη θα αποκτήσει πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας. Έτσι, η διασύνδεση θα βοηθήσει την ενεργειακή της μετάβαση. Αφετέρου, η Σαουδική Αραβία θα μπορέσει να εξάγει τις μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας που θα παράγει στο μέλλον. Όσο για την Ελλάδα, θα ενισχύσει τον ρόλο της ως κόμβος που συνδέει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη για μεταφορά ενέργειας.

ΗΠΑ: Επαναφορά των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας – Cars Electric

Η συνάντηση του ΑΔΜΗΕ με της διοίκηση της Dawiyat Integrated

Τέλος, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αξιοποίησε το ταξίδι της στη Σαουδική Αραβία και με άλλους τρόπους. Ειδικότερα, πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας Dawiyat Integrated, η οποία είναι θυγατρική της Saudi Electricity Company και έχει αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες. Στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργειών με τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του ΑΔΜΗΕ, τη Grid Telecom.

 

abb_img