IEA: Ανάγκη για εξαπλάσια ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα χρόνια

Τι δείχνουν τα στοιχεία της IEA για την αλματώδη ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου και τον ρόλο τους στην ενεργειακή μετάβαση.

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας έχουν σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη τους ξεπέρασε την ανάπτυξη σχεδόν κάθε άλλης «καθαρής» τεχνολογίας ενέργειας το 2023. Το περασμένο έτος η παρουσία τους στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε.

Οι λόγοι για αυτήν την άνοδο είναι η πτώση του κόστους, η καινοτομία, καθώς και υποστηρικτικές πολιτικές από την πλευρά πολλών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA, είναι απαραίτητο να υπάρξει εξαπλάσια ανάπτυξη της συνολικής αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030 προκειμένου να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους.

Προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – Cars Electric

Ο ρόλος των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση

Οι μπαταρίες αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητο συστατικό της ενεργειακής μετάβασης. Ο συνδυασμός μπαταριών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστά δυναμικό αντίβαρο στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ορυκτά καύσιμα. Τα κόστη για την παραγωγή μπαταριών αποθήκευσης έχουν σημειώσει εντυπωσιακή κάθοδο. Αναλυτικότερα, μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος τους έχει πέσει πάνω από 90%.

Πιο κοινός τύπος μπαταριών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Παραδοσιακά, έχουν συνδεθεί με ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο ενεργειακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 90% της συνολικής τους ζήτησης. Μέσα στο 2023 υπήρξε αύξηση τέτοιων μπαταριών κατά 42 GW σε συστήματα ηλεκτρισμού παγκοσμίως. Παράλληλα, οι μπαταρίες επέτρεψαν στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να σημειώσουν αύξηση από 3 εκατομμύρια το 2020 σε περίπου 14 εκατομμύρια πέρσι.

Θεσσαλία: Περίπου 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης από “Daniel” και “Elias” – Cars Electric

Ανάγκη για αύξηση αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030 σύμφωνα με την IEA

Όπως ήδη αναφέραμε, η συνολική αποθήκευση ενέργειας παγκοσμίως θα πρέπει να σημειώσει μεγάλη αύξηση μέχρι το 2030, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι μπαταρίες αφορούν το 90% αυτής της αύξησης. Το υπόλοιπο 10% αφορά κυρίως αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση.

Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση μπαταριών διεθνώς, υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Αφενός, θα πρέπει να πέσει ακόμη περισσότερο το κόστος τους. Αφετέρου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μέσω της διαφοροποίησης των πηγών που αφορούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες και την κατασκευή τους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή η Κίνα παράγει τις περισσότερες μπαταρίες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πιθανότατα αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ και ΕΕ.

 

abb_img