Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η COP26 «δεν ήταν αποτυχία»

«Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη COP26 δεν ήταν αποτυχία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ακούστε το άρθρο

«Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη COP26 δεν ήταν αποτυχία». Αυτό δήλωσε  ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες στα πλαίσια της Συνόδου θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν.

Ο ίδιος υποστήριξε τη θέση του. Yπογράμμισε ότι υπήρχαν «πολλά και σημαντικά θετικά αποτελέσματα» της διάσκεψης κατά της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.

Η  «μαγική φράση» είναι η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που προέκυψαν από την COP26

«Οι 200 χώρες της COP26 υιοθέτησαν στη Γλασκώβη συμφωνία για να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να διασφαλίσουν τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ούτε να ανταποκριθούν στα αιτήματα για βοήθεια των φτωχών χωρών» .

ο Φατίχ Μπιρόλ σε γαλλογερμανικό Φόρουμ για την Ενέργεια, δήλωσε:

«Οι χώρες που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας δεσμεύτηκαν ως προς την ουδετερότητα του άνθρακα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, εάν οι ανακοινώσεις που έγιναν στη Γλασκώβη υλοποιηθούν πλήρως, θα μπορούσαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,8 βαθμό Κελσίου.

«Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική επιτυχία της Γλασκώβης, αλλά η σημαντική φράση εδώ, η μαγική φράση, είναι υλοποίηση, ιδιαίτερα τα δέκα προσεχή χρόνια», υπογράμμισε επίσης ο Φατίχ Μπιρόλ.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ζήτησε μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και προσπάθειες για καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

COP26: Η νέα συμφωνία για το Κλίμα

Ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων, απεύθυνε έκκληση στην ηγεσία της Γερμανίας. Ειδικότερα, παρακάλεσε για μια έγκαιρη έξοδο από τον άνθρακα. Έτσι η χώρα αυτή θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα για άλλες χώρες.

COP26: Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας παρουσίασε το φιλόδοξο όραμα του Δήμου

Τέλος, σχετικά με τη Γαλλία, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να προχωρήσει περαιτέρω στην δημιουργία. Αλλά και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

abb_img