Δήμος Χαλανδρίου: Δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Χαλανδρίου.

Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη 18 Απριλίου ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας για παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Το ρεύμα που θα παράγει η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και των νοικοκυριών που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Οι ανάγκες του Δήμου αφορούν τις ανάγκες ενέργειας των δημοτικών χώρων, κτιρίων και εγκαταστάσεων. Επίσης, μέσω αυτού του έργου ο Δήμος Χαλανδρίου θα παρέχει δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στόχος του εγχειρήματος είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μέσω της εκμηδένισης των λογαριασμών ρεύματος των συμμετεχόντων σε βάθος χρόνου.

ΗΠΑ: Επαναφορά των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας – Cars Electric

Συνεταιρισμός Δήμου Χαλανδρίου με τους πολίτες του στη νέα ενεργειακή κοινότητα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η ενεργειακή κοινότητα Χαλανδρίου θα αποτελέσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα, όπου ένας Δήμος θα συνεταιριστεί με πολίτες, έχοντας όλοι ισότιμα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος και τα νοικοκυριά που θα συμμετέχουν θα έχουν από μια «ψήφο» και «μετοχή».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει πως για την παραγωγή της ενέργειας θα προχωρήσει η δημιουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα εντός μιας πόλης. Ειδικότερα, το πάρκο θα βρίσκεται στο Πάτημα, στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ επί των οδών Ηρακλείτου, Ιόλης, Φαίδρας και Λητούς. Η ισχύς του θα είναι 150 κιλοβάτ, ενώ θα παράγει 230 μεγαβατώρες τον χρόνο.

Σδούκου: Κοινό αγαθό της ΕΕ τα ηλεκτρικά δίκτυα – Cars Electric

Η λειτουργία πάρκινγκ με την ταυτόχρονη παραγωγή καθαρής ενέργειας

Για όσους ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάργηση του πάρκινγκ για τους σκοπούς του έργου, ο Δήμος Χαλανδρίου δίνει την απάντηση. Το πάρκινγκ θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Ωστόσο, στον χώρο του θα υπάρξει εγκατάσταση μιας ήπιας κατασκευής υποστυλωμάτων. Στη στέγη της κατασκευής θα τοποθετηθούν τα ηλιακά πάνελς. Το συνολικό κόστος του φωτοβολταϊκού πάρκου προσεγγίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ταυτοχρόνως, αυτό έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ηλέκτρα Energy. Η εν λόγω συνεργασία έχει ως στόχο τον σχεδιασμό, οργάνωση και διαχείριση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

MYTILINEOS: Μεγάλο deal αξίας 2 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία – Cars Electric

Πληροφορίες για τη συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα

Τέλος, η ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνει πως οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος, που θα βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Κατά την υποβολή της αίτησης θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας. Αρχικά, θα επιτραπεί η συμμετοχή 30-40 νοικοκυριών, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον. Η επένδυση για κάθε νοικοκυριό θα προσεγγίσει τα 2.000 με 3.500 ευρώ εφάπαξ. Η απόσβεση θα γίνει στα πρώτα 2 με 3 χρόνια, ενώ το έργο θα έχει ισχύ για 25 χρόνια.

 

 

abb_img