Διόδια με χρέωση ανά χιλιόμετρο από το 2025!

Διόδια με χρέωση ανά χιλιόμετρο έρχονται στη χώρα μας από το 2025, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλαγή στη χρέωση των διοδίων αναμένεται στην Ελλάδα από το 2025. Πιο συγκεκριμένα, τα διόδια θα έχουν χρέωση ανά χιλιόμετρο με ηλεκτρονική είσπραξη και όχι προκαταβολική πληρωμή. Μάλιστα, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για τα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η λήξη του διαγωνισμού θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η ολοκλήρωση των εργασιών για τα νέα διόδια έως το τέλος του 2025.

Αττική Οδός: Ακριβότερα διόδια σε ώρες αιχμής;

Πώς θα λειτουργούν τα νέα διόδια

Η εγκατάσταση των νέων διοδίων αφορά όλους τους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Ακόμη, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής.

Προφανώς, το νέο σύστημα έχει ως στόχο να σταματήσει το φαινόμενο δημιουργίας ουράς κατά τις ώρες αιχμής. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο κατά τις περιόδους διακοπών σε κεντρικούς σταθμούς διοδίων.

Το νέο σύστημα διοδίων θα υιοθετήσουν οι ακόλουθοι αυτοκινητόδρομοι:

  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
  • Ολυμπία Οδός
  • Ιόνια Οδός
  • Αυτοκινητόδρομος Μορέας
  • Κεντρική Οδός Ε65
  • Εγνατία Οδός

Έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο!

Αναλογική χρέωση

Στα νέα ηλεκτρονικά διόδια η χρέωση θα είναι αναλογική βάσει των διανυόμενων χιλιομέτρων. Μάλιστα, δεν θα είναι απαραίτητη η στάση για πληρωμή, καθώς αυτή θα είναι ηλεκτρονική. Τα επαγγελματικά οχήματα για τη χρέωση θα έχουν εγκατεστημένο έναν δέκτη, οποίος θα καταγράφει τη θέση τους.

Για τα ΙΧ οχήματα το σύστημα θα καταγράφει την πινακίδα τους κατά την είσοδο και έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλει επι τόπου τη χρέωση.

Τη λειτουργία του συστήματος θα επιβλέπουν δυο κέντρα διαχείρισης και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, το νέο σύστημα θα αναβαθμίσει την ποιότητα και τον τρόπο λειτουργίας των διοδίων.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!