Έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο!

Διόδια με βάσει την διανυθείσα απόσταση θα πληρώνουμε πλέον, γλιτώνοντας χρόνο και κυρίως την ταλαιπωρία σε κάθε σταθμό διοδίων.

Τα νέα διόδια θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους των μετακινήσεων. Η χρέωση, δηλαδή, των οδηγών θα γίνεται βάσει της απόστασης, την οποία διανύουν.

Την υπογραφή της σύμβασης του έργου αναμένουμε εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023. Επιπλέον, το έργο θα ολοκληρώσουν οι αρμόδιοι φορείς έως το τέλος του 2025. Θα παρακολουθήσουμε ένα μοντέλο σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τέλος, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ταμείο ανάκαμψης θα καταβάλλει τα 65 εκατομμύρια εξ αυτών.

Εγνατία Οδός: Νέοι σταθμοί διοδίων και τιμές!

Πώς λειτουργούν τα νέα διόδια

Τα νέα διόδια θα εισάγουν ένα σύστημα ελεύθερης ροής (free flow) στους αυτοκινητόδρομους της επικράτειας. Οι οδηγοί, δηλαδή, δεν θα σταματούν πια στους σταθμούς διοδίων. Επομένως, η εν λόγω πρακτική θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού και κυρίως την ταλαιπωρία.

Σχετικά με την τιμολόγηση, θα την καθορίζει η διανυθείσα απόσταση. Ουσιαστικά, κάμερες θα καταγράφουν την είσοδο και την έξοδο των I.X. στον αυτοκινητόδρομο μέσω των πινακίδων κυκλοφορίας. Σε περίπτωση, μάλιστα, μη αναγνώρισης της πινακίδας, η Τροχαία θα φροντίζει για την καταγραφή του οχήματος.

Τέλος, την πληρωμή οι οδηγοί θα την πραγματοποιούν με σχετική εφαρμογή στο κινητό τους ή με ειδική κάρτα κατά την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο.

Αττική Οδός: 8 οι υποψήφιοι για την παραχώρηση της!

Διόδια με το χιλιόμετρο!

Τι ισχύει στην Ολυμπία Οδό

Στην Ολυμπία Οδό λειτουργούν ήδη τα νέα διόδια. Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές πύλες της Οδού αναγνωρίζουν έναν πομποδέκτη στο παρμπρίζ του εκάστοτε οχήματος. Ο οδηγός, επομένως, πληρώνει μόνο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Τέλος, στην περίπτωση, κατά την οποία ο οδηγός βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της ζώνης, ο αυτοκινητόδρομος πιστώνει τη διαφορά.

Αθήνα-Καρδίτσα σε 2 ώρες και 35 λεπτά με τον Ε65!

Η περίπτωση των επαγγελματικών οχημάτων

Τα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους με το νέο σύστημα, θα φέρουν μία συσκευή επιπλέον. Ουσιαστικά, η συσκευή μέσω δορυφόρου θα καταγράφει τη θέση και την πορεία τους.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!