ΕΕ: Τέλος το εξασθενές χρώμιο στα αυτοκίνητα από το 2024

Το εξασθενές χρώμιο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευσή του από το 2024.

Ακούστε το άρθρο

Το χρώμιο κατά τη διάρκεια της επιχρωμίωσης είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία και υπάρχει  περίπτωση να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης του. Προφανώς, λόγω της απελευθέρωσης ουσιών στον αέρα κατά την παραγωγή του.

Να σημειωθεί ότι το χρώμιο όταν είναι σε στερεά μορφή είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιχρωμίωσης δημιουργεί φυσαλίδες, οι οποίες όταν εκραγούν απελευθερώνουν επικίνδυνους ατμούς στον αέρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μειώνει το φυσικό αέριο

Τοξικό σε μεγάλο βαθμό το Chromium 6

Πιο συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει καθώς η επιχρωμίωση απαιτεί την εγκατάσταση ενός εξαρτήματος σε δεξαμενή υγρού, από την οποία περνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, το εξασθενές χρώμιο (Chromium 6), προσκολλάται σε αυτό και δημιουργεί προβλήματα.

Ειδικότερα, ο αέρας εμπεριέχει ένα ισχυρό καρκινογόνο, το οποίο είναι 500 φορές πιο τοξικό, από τα αέρια που παράγει η καύση του χαλκού. Έτσι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πχ. καρκίνος του πνεύμονα.

Νέα χρώματα και υλικά από τη Dacia

Επιπλέον, υπάρχουν και χημικές ουσίες που καταστέλλουν τον καπνό, μειώνοντας τις εκπομπές εξασθενούς χρωμίου. Ωστόσο, περιέχουν υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες ουσίες, οι οποίες είναι και αυτές τοξικές.

Να σημειώσουμε ότι η Καλιφόρνια έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της επιχρωμίωσης σε βιομηχανικές χρήσεις, μέχρι το 2039.

Απαγόρευση θερμικών κινητήρων: Ποιες εταιρείες είναι θετικές;

Το τρισθενές χρώμιο ως υποκατάστατο του εξασθενούς;

Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει οριστικά το εξασθενές χρώμιο. Μάλιστα, πολλοί έχουν προτείνει ως υποκατάστατο το τρισθενές χρώμιο. Ωστόσο, αυτό δεν εξυπηρετεί για λόγους αισθητικής.

Κίνα: Ηλεκτρική ενέργεια από ήλιο και… αλάτι!

Τέλος, ακόμη και η αεροδιαστημική βιομηχανία που χρησιμοποιεί το τρισθενές χρώμιο, δεν πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι το πάχος, η σκληρότητα και η αντοχή στη διάβρωση. Για αυτόν τον λόγο θα πάψει σταδιακά τη διαδικασία χωρίς να χρησιμοποιήσει υποκατάστατα.

abb_img