Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: «Ζημιά» λόγω… καυσίμων!

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δεν έφερε τα επιθυμητά έσοδα, με τις εισπράξεις να παρουσιάζουν έλλειμα, εξαιτίας κυρίως της τιμής των καυσίμων.

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων και συνεπώς η πτώση των πωλήσεων τους, έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι τα φορολογικά έσοδα για τον μήνα Απρίλιο αλλά και γενικότερα για το πρώτο τετράμηνο του 2022, είναι αυξημένα. Ξεπερνώντας μάλιστα το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα το πρώτο τετράμηνο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού έχουν ως εξής. Αρχικά, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» αντιστοιχούν σε 16,040 δισ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση 12,2%, δηλαδή 1,478 δισ. ευρώ.

Έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο!

Επιπλέον, όσον αφορά τον Απρίλιο, το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 3,950 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 13,3% του στόχου.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: Έλλειμα 112 εκατ. ευρώ

Σχετικά με τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων τον Απρίλιο, τα έσοδα αντιστοιχούν σε 512 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι παρουσιάζουν μείωση συγκριτικά με τον στόχο κατά 45 εκατ. ευρώ.

Τέλη ταξινόμησης μειωμένα για τα υβριδικά

Όσον αφορά το πρώτο τετράμηνο τους έτους, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης να είναι μειωμένα κατά 112 εκατ. ευρώ. Με τις… «τσιμπημένες» τιμές των καυσίμων, να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.

Με θετικό πρόσημο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού

Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 17,691 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 699 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 4,1% πάνω σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις που περιγράφει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2022.

Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα!

Τέλος, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αντιστοιχούν σε 19,372 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,122 εκατ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!