Ελαστικά: Αλλάζω τη διάσταση του κατασκευαστή ή όχι;

Ένα ζήτημα που ταλανίζει τους οδηγούς, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν το αυτοκίνητό τους, είναι αν θα τοποθετήσουν φαρδύτερα ελαστικά.

Το πρώτο βήμα που κάνει όποιος θέλει να βελτιώσει το αυτοκίνητό του, είναι να αλλάξει τις ζάντες και να βάλει φαρδύτερα ελαστικά. Μια κίνηση που σίγουρα ομορφαίνει το όχημα, συμβάλλει στο καλύτερο κράτημα, αλλά αναμφίβολα επηρεάζει αρνητικά άλλες παραμέτρους του.

Που χάνω, που κερδίζω με την αλλαγή ελαστικών;

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η αύξηση του πλάτους των ελαστικών βελτιώνει το κράτημα. Λογικό, αφού η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα σημαίνει κι αυξημένη πρόσφυση.

Όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό! Πριν προβείτε στην οποιαδήποτε αύξηση θα πρέπει να έχετε κατά νου να μην αλλοιώσετε τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας.

Ο βασικότερος κανόνας είναι πως δεν πρέπει να αλλάξει σημαντικά η συνολική διάμετρος του τροχού, ώστε να μην χαλάσει το βήμα του αυτοκινήτου. Από εκεί κι έπειτα ένα φαρδύτερο ελαστικό συμβάλλει στο καλύτερο κράτημα, αλλά θα το «πληρώσετε» σε μειωμένη άνεση και σε αυξημένο θόρυβο κύλισης.

Τα ελαστικά που παράγουν ενέργεια είναι προ των πυλών!

Αν το παρακάνετε θα έχετε σημαντικές επιπτώσεις

Αν τώρα ξεφύγετε κατά πολύ από τις ανοχές του κατασκευαστή, η οδική συμπεριφορά θα χειροτερέψει σημαντικά. Αρχικά οι επιταχύνσεις από στάση, αλλά κι εν κινήσει θα γίνουν πιο αργές.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ισχύς του κινητήρα πρέπει να υπερνικήσει την αυξημένη τριβή λόγω του μεγαλύτερου πλάτους του ελαστικού, αλλά και το αυξημένο βάρος, τόσο του ελαστικού, όσο και της ζάντας. Σημαντικά θα ανέβει κι η κατανάλωση καύσιμου για τους παραπάνω λόγους.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να ξεχνάτε, είναι πως ένα μεγαλύτερο σετ ελαστικών, στοιχίζει σημαντικά κατά την αντικατάστασή του. Και κάπως έτσι εκτοξεύεται το κόστος χρήσης, που στις μέρες δεν περνάει απαρατήρητο.

Φαρδύτερα ελαστικά, μικρότερη αυτονομία 

Ειδικότερα οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να είναι εξαιρετικά φειδωλοί πριν προβούν στην οποιαδήποτε αλλαγή. Ένα μεγαλύτερο σετ ελαστικών θα μειώσει σημαντικά την αυτονομία του ηλεκτρικού, αυξάνοντας παράλληλα το άγχος του οδηγού!

Ελαστικά που μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον!

Τελικά τι κάνω με τα ελαστικά μου;

Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να ξεφεύγετε από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, αν θέλετε το αυτοκίνητό σας να αποδίδει σωστά. Αν θέλετε σώνει και καλά να βάλετε φαρδύτερα ελαστικά και μεγαλύτερη ζάντα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η επιλογή σας να είναι εντός των ορίων του κατασκευαστή. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οχήματός σας!

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!