ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Η ομιλία της εκπροσώπου της ΕΛΕΤΑΕΝ στο πρώτο ελληνικό συνέδριο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στην Αθήνα το πρώτο ελληνικό συνέδριο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το συνέδριο διοργάνωσαν οι εταιρείες Intec, Bluesign και Akrocean. Η ΕΛΕΤΑΕΝ, η ελληνική επιστημονική ένωση που έχει πεδίο ενδιαφέροντος την αιολική ενέργεια, συμμετείχε στο συνέδριο μέσω της κυρίας Έφης Καρρά. Η κυρία Έφη Καρρά είναι Sustainability and Policy Advocacy Officer στην ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σκοπός ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και η πρόταση λύσεων για την ταχύτερη ανάπτυξη της. Στο συνέδριο συμμετείχαν φορείς και στελέχη από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας – Cars Electric

Η κυρία Έφη Καρρά εκπρόσωπος της ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο

Η κυρία Καρρά στην ομιλία της ανέφερε τις προσπάθειες της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, μίλησε για τις ευκαιρίες και προκλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στα οφέλη που θα δώσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη χώρα.

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας “Fit for 55” για την πράσινη μετάβαση – Cars Electric

Τα οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την Ελλάδα 

Αρχικά, επισήμανε πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσφέρει μεγάλη ποσότητα από MWs, χωρίς όμως να παρεμβαίνει σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Επίσης, υποστηρίζει την εγκατάσταση μιας αξιοσημείωτης εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχει προστιθέμενη αξία στην τοπική ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η υπεράκτια ενέργεια θα βοηθήσει τη βελτίωση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας. Τέλος, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παραγωγό και εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Καρρά στο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η αιολική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Αφενός θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα βελτιώσει και την ασφάλεια της Ευρώπης.

MYTILINEOS: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την SK E&S – Cars Electric

Η σημασία των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη του κλάδου

Πέραν των παραπάνω, η κυρία Καρρά ανέφερε τη σημασία των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα. Επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την θέση φιλόδοξων στόχων και την προσπάθεια επίτευξης τους. Ήδη το αναθεωρημένο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, η κυρία Καρρά δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Με αυτό εννοεί την ύπαρξη μεγάλης γραφειοκρατίας, τις καθυστερήσεις και τις στρατηγικές αστοχίες. Αν αυτά αλλάξουν, η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη και στη χώρα μας.

abb_img
spot_img