Ανάλυση: Έως το 2027 τα ηλεκτρικά θα είναι οικονομικότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι οικονομικότερη από την παραγωγή συμβατικών έως το 2027.

Συγκεκριμένα μέχρι το 2026, η τιμή των μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων όπως είναι τα SUVs θα κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα αυτοκίνητα με μηχανή εσωτερικής καύσης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF τα μικρά αυτοκίνητα θα αγγίξουν αντίστοιχες τιμές ξεκινώντας μόλις από το 2022.

Επιπλέον, η επίτευξη ολοένα και πιο οικονομικής παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινείται σε σύμπνοια με τα σχέδια των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που σκοπεύουν να τα καταστήσουν οικονομικότερα για αγορά μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ακόμη νωρίτερα δηλαδή και από τις προβλέψεις και τα σχέδια ορισμένων κυβερνήσεων σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση.

Η τρέχουσα τιμή πώλησης ενός μεσαίας κλίμακας ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι περίπου 33.300 ευρώ σε σύγκριση με ένα συμβατικό που κοστίζει περίπου 18.600 ευρώ, ενώ το 2026 και τα δύο θα κοστίζουν περίπου 19.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατακτήσουν τη μισή premium αγορά έως το 2030 εκτιμούν στην Audi

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες έρευνες, όπως εκείνη της επενδυτικής τράπεζας UBS, η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να πέσει, ακόμη γρηγορότερα στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνες των συμβατικών, γύρω στο 2024.

Όλες οι έρευνες, ωστόσο, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το κόστος των μπαταριών των EVs αναμένεται να πέσει πολύ σύντομα, γύρω στο 58% μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, δηλαδή μεταξύ 2021 και 2030.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!