Επαγωγική φόρτιση: Ακόμη πιο γρήγορη και ισχυρή!

Η επαγωγική φόρτιση είναι η σίγουρη λύση για ταχύτερη και χωρίς απώλειες φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακούστε το άρθρο

Η επαγωγική φόρτιση φορτίζει πλέον πιο γρήγορα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το αμερικανικό τμήμα της Volkswagen, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Knoxville του Tennessee και το Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory (ORNL). Και κυρίως η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μεγάλη ισχύ, που έχουν υπό δοκιμή.

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Οι δοκιμές του προγράμματος πραγματοποιούνται σε μία ηλεκτρική Porsche Taycan. Οι ερευνητές μέχρι στιγμής έχουν αυξήσει την ισχύ της φόρτισης στα 120 kW από τα 6,6 kW που ήταν σε αρχικό στάδιο.

Ο επόμενος στόχος τους είναι η αύξηση της ισχύος της φόρτισης στα 300 kW. Εάν το πετύχουν αυτό, το 80% της επαναφόρτισης των μπαταριών του συγκεκριμένου μοντέλου θα είναι έτοιμο σε περίπου 10 λεπτά.

Το μεγάλο στοίχημα της ερευνητικής ομάδας είναι η μείωση στις απώλειες φόρτισης από τους πομπούς στους δέκτες. Οι απώλειες αυτές αποτελούν τη μεγάλη τροχοπέδη για να ενσωματωθεί στην παραγωγική διαδικασία η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Μπορείς να αποσυνδέσεις ηλεκτρικό όχημα από το καλώδιο φόρτισης;

Τι ισχύει για την επαγωγική φόρτιση

Στην παρούσα φάση, η επαγωγική φόρτιση καλύπτεται από διεθνή τυποποίηση μόνο μέχρι τα 11 kW. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νέα τυποποίηση για ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, αφού πολλά μοντέλα προσφέρουν συστήματα επαγωγικής φόρτισης. Δοκιμές σε συστήματα επαγωγικής φόρτισης πραγματοποιεί η BMW.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Momentum Dynamics, η οποία ανέπτυξε ένα σύστημα επαγωγικής φόρτισης. Το εν λόγω σύστημα αυξάνει την ισχύ της φόρτισης στα 50 kW για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ήδη στο Όσλο το εφαρμόζουν σε στόλο ταξί με Jaguar I-Pace.

Η Momentum Dynamics αναπτύσσει επαγωγική φόρτιση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

abb_img