Επιδότηση καυσίμων ως αντίβαρο για την ακρίβεια

Επιδότηση καυσίμων ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες την κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας των τιμών της ενέργειας.

Ακούστε το άρθρο

Την επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα αφορούν την αγορά καυσίμων από τα φυσικά πρόσωπα, τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και την αποζημίωση στις υπηρεσίες ταξί.

Η κάρτα καυσίμων

Την επιδότηση θα λάβουν οι δικαιούχοι μέσω μιας κάρτας καυσίμων στα πρότυπα του Freedom Pass. Τα καύσιμα, τα οποία επιδοτεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν την αμόλυβδη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο. Ακόμα, η επιδότηση καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων των τριών επόμενων μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου).

  • Η επιδότηση αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Πρόκειται για μια ηλεκτρονική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι στα πρατήρια βενζίνης μέσω smartphone. Όσοι δεν διαθέτουν smartphone, θα λαμβάνουν την επιδότηση με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • Σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr θα δηλώνουν οι δικαιούχοι το όχημα, για το οποίο θα λάβουν την επιδότηση.
  • Κάθε δικαιούχος μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα και κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο έναν δικαιούχο. Ακόμη, το όχημα πρέπει να είναι σε κίνηση και ασφαλισμένο.

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση!

Το ύψος της επιδότησης

Η επιδότηση θα αγγίξει τα 22 λεπτά το λίτρο για 60 λίτρα κάθε μήνα. Το ποσό, δηλαδή της επιδότησης για τους ερχόμενους 3 μήνες θα φτάσει τα 39,6 ευρώ. Το ποσό, όμως, της επιδότησης για τους κατοίκους νησιών θα είναι 50,4 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η ενίσχυση αγγίζει τα 28 λεπτά το λίτρο.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες μοτοσικλετών στην ηπειρωτική χώρα θα λάβουν 30 ευρώ ως επιδότηση, ενώ οι μοτοσικλετιστές των νησιών 35. Τέλος, η πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Renault Group: Η οικονομική λύση στις καθημερινές μετακινήσεις

Επιδότηση και στο diesel

Η κυβέρνηση, επιπλέον, ανακοίνωσε τη μείωση τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά τον ερχόμενο Απρίλιο. Συγκεκριμένα η επιδότηση αγγίζει τα 12 λεπτά στην πηγή. Με αυτό τον τρόπο η τιμή (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) του diesel  θα μειωθεί κατά 15 λεπτά το λίτρο. Το μέτρο, δηλαδή, στοχεύει στη συγκράτηση των τιμών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιδότηση και στις υπηρεσίες ταξί

Αποζημίωση ύψους 200 ευρώ θα λάβουν εκμεταλλευτές και οδηγοί ταξί για να καλύψουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων του Μαρτίου και του Απριλίου.

Πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών: Αύξηση 9,3% τον Φεβρουάριο

Τι δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως η «πράσινη μετάβαση» είναι πλέον αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη απεξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, στόχος της κυβέρνησης, κατά τον ίδιο, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα με αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού.

 

abb_img