Έτσι θα φορτίζετε σωστά το ηλεκτρικό σας όχημα!

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος έχει μυστικά αν θέλετε να διασφαλίσετε τη μακροζωία της μπαταρίας! Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στη χρήση των οχημάτων αυτών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Η φόρτιση τους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους υποψήφιους αγοραστές. Βέβαια απασχολεί και εκείνους που ήδη έχουν στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό. Πέρα από τις επαρκείς υποδομές φόρτισης, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος που ο ιδιοκτήτης φορτίζει την μπαταρία του EV του.

Τι ισχύει με το Φ.Π.Α. για τη φόρτιση ηλεκτρικών;

Οδηγός σωστής φόρτισης

Είναι σημαντικό κάθε ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος να ακολουθεί μια σειρά οδηγιών. Αυτές θα διασφαλίσουν πως η μπαταρία θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Κάντε χρήση του προκλιματισμού στη διάρκεια της φόρτισης

Αυτή η ενέργεια εξοικονομεί αυτονομία, επειδή η ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν η μπαταρία και ο εσωτερικός χώρος στη σωστή θερμοκρασία καλύπτεται από το ρεύμα φόρτισης. Είναι καλό να γνωρίζετε πως μπορείτε να οδηγείτε πιο αποδοτικά με θερμαινόμενα καθίσματα από ό,τι με θερμό αέρα από το σύστημα κλιματισμού.

Πώς η iXion «απογειώνει» την ηλεκτροκίνηση;

Μη φορτίζετε πλήρως

Για φυσικούς και χημικούς λόγους, ο ρυθμός φόρτισης πέφτει όσο η μπαταρία πλησιάζει στην πλήρη φόρτισή της. Συνεπώς, κατά τη γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) έχει συνήθως νόημα να φορτίσετε τη μπαταρία με γρήγορο φορτιστή μόνο μέχρι 80% ή ανάλογα με την αυτονομία που χρειάζεστε. Είναι, επίσης, καλό και για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

ABB: Πρωτοπόρος στις επαγγελματικές λύσεις φόρτισης

Αποφεύγετε τις τακτικές γρήγορες φορτίσεις

Όσο είναι εφικτό, ο ιδιοκτήτης ενός EV θα να αποφεύγει τη γρήγορη φόρτιση. Η τακτική εφαρμογή αυτής της συνήθειας, επιδρά αρνητικά στη διάρκεια της ζωής της μπαταρίας.

Αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες

Η έκθεση των μπαταριών σε έντονη θερμότητα ή έντονο ψύχος, μειώνει γρήγορα τη χωρητικότητάτους. Συνεπώς, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να αποφεύγει τη στάθμευση του EV στον καυτό ήλιο το καλοκαίρι. Επιπλέον τον χειμώνα, ένα γκαράζ είναι ιδανικό για στάθμευση και φόρτιση. Μάλιστα, το χειμώνα καλό είναι η φόρτιση της μπαταρίας να γίνει αμέσως μετά από μία διαδρομή, δηλαδή πριν προλάβει να κρυώσει η μπαταρία.

Η μπαταρία δεν θα πρέπει να αδειάζει εντελώς

Ένας γενικός κανόνας είναι πως δεν θα πρέπει να αφήνετε την μπαταρία να αδειάσει εντελώς. Επιπλέον εάν δεν γίνει χρήση του οχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το αφήσετε με τη μπαταρία φορτισμένη μέχρι περίπου τη μέση. Η ενέργεια αυτή μειώνει την απώλεια φόρτισης της μπαταρίας.

abb_img
spot_img