Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Tο 60% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα έως το 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεγάλη αύξηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τα επόμενα 16 χρόνια με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως το 2040 το 60% του στόλου αυτοκινήτων θα λειτουργεί με ηλεκτρική κίνηση. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στοπ στις επιδοτήσεις για κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι απαραίτητες νέες πολιτικές προσεγγίσεις πέραν των υφιστάμενων προτύπων εκπομπών CO2 για τα οχήματα. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος υποδεικνύει ότι η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών CO2, αντί για την επένδυση σε ακριβά ηλεκτρονικά καύσιμα ή βιοκαύσιμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος οι θερμικοί κινητήρες το 2035!

Τα εν λόγω καύσιμα θα μπορούσαν να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035,. Ωστόσο, η προτεραιότητα σύμφωνα με την Επιτροπή θα δοθεί στην αεροπορία και τη ναυτιλία.

Επιπλέον, είναι αναγκαία η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για την επιτάχυνση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Αυτό προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ηλεκτροκίνηση: Οικονομικότερη χώρα της Ευρώπης η Ελλάδα!

Ποια είναι τα πιθανά μέτρα για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων;

Μεταξύ των πιθανών μέτρων συγκαταλέγεται η δέσμευση των εταιρειών για την αγορά ηλεκτρικών εταιρικών οχημάτων έως το 2030. Όπως επίσης και η απόσυρση των παλαιών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς και η αναβάθμιση των παλαιότερων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Η ηλεκτροκίνηση δυσκολεύει τη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία

Τέλος, να σημειώσουμε πως η ηλεκτροκίνηση αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις, όπως την αντίσταση των εταιρειών. Μάλιστα, τα δεδομένα από την προηγούμενη χρονιά δείχνουν ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η προσπάθεια για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι αναγκαία και επιτακτική για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

abb_img
spot_img