Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος πρέπει να γνωρίζει!

Η ραγδαία άνοδος για τα ηλεκτρικά οχήματα, έφερε τη δημιουργία νέων πινακίδων σήμανσης τις οποίες σας παρουσιάζουμε.

Είναι γεγονός πλέον ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον στον κλάδο του αυτοκινήτου και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλή. Όμως μία νέα τεχνολογία όπως αυτή, φέρνει μαζί της και μία σειρά αλλαγών.

Αλλαγές που αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε και εν συνεχεία στον Κ.Ο.Κ. και στις πινακίδες σήμανσης. Μάλιστα, οι τελευταίες ήταν ίδιες τα τελευταία χρόνια, με μοναδικές προσθήκες όσες αφορούσαν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφορίας.

reCharge: Όλα τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα app

Τα ηλεκτρικά οχήματα αλλάζουν τα δεδομένα

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων και η ταχύτατη άνοδός τους, έφερε και νέες πινακίδες σήμανσης. Οι εν λόγω σημάνσεις αφορούν αποκλειστικά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, παρέχοντας αναγκαία πληροφόρηση για τον οδηγό. Οι νέες πινακίδες είναι τρεις, με τους εξής κωδικούς: Ρ-35α, Πρ-19α και Πρ-19β. Σαφέστατα κάθε μία έχει διαφορετική σημασία και λόγο ύπαρξης. Όλα αυτά τα επεξηγούμε παρακάτω.

Πλησιάζετε σε φορτιστή

Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος EV πρέπει να γνωρίζει!

Μία σημαντική σήμανση που πρέπει να γνωρίζει ο κάτοχος ενός EV, είναι αυτή με τον κωδικό P-35α. Η πινακίδα είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνει τον οδηγό του EV πως πλησιάζει σε σταθμό φόρτισης. Είναι ουσιαστικά μία «παραλλαγή» της πινακίδας Ρ-35. Η τελευταία ενημερώνει τους οδηγούς οχημάτων με θερμικό κινητήρα ότι πλησιάζουν σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Στην πινακίδα Ρ-35α, η απόσταση μέχρι τον φορτιστή αναγράφεται με ξεχωριστή πινακίδα δίπλα, από πάνω ή από κάτω.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έσοδα 300 δισ. δολάρια από την φόρτιση

Πρόσθετες πινακίδες που ορίζουν την είσοδο και στη στάση/στάθμευση

Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος EV πρέπει να γνωρίζει!

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τις πινακίδες Πρ-19α και Πρ-19β, που είναι πρόσθετες πινακίδες. Η Πρ-19α ορίζει το χώρο που επιτρέπει αποκλειστικά την παρουσία ηλεκτρικών οχημάτων. Για παράδειγμα η συγκεκριμένη πινακίδα θα μπορούσε να μπει σε ορισμένα σημεία του κέντρου των πόλεων, αν ληφθεί απόφαση ανάλογη με πόλεις του εξωτερικού, οι οποίες στο κέντρο τους επιτρέπουν την παρουσία μόνο ηλεκτρικών οχημάτων, για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Protergia: Δωρεάν φόρτιση για έναν ακόμη χρόνο στο Δήμο Αθηναίων

Την επόμενη πρόσθετη πινακίδα Πρ-19β, τη συνοδεύει συνήθως κάποια πινακίδα απαγόρευσης. Όπως για παράδειγμα εκείνη της απαγόρευσης της στάσης και της στάθμευσης. Σε απλή μετάφραση, η πινακίδα ορίζει το σημείο που δεν μπορεί να κάνει στάση ή στάθμευση κανένα όχημα, εκτός αν είναι ηλεκτρικό. Για παράδειγμα αυτές οι πινακίδες μπαίνουν σε σημεία φόρτισης, όπου και υπάρχει και η ανάλογη «χάραξη» της περιοχής με χρώμα.

Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος EV πρέπει να γνωρίζει!

Σημειώστε επίσης, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις για να κάνει στάση ή να σταθμεύσει ένα όχημα δεν αρκεί να είναι ηλεκτρικό, αλλά θα πρέπει να φορτίζει κιόλας. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να είναι στο χώρο αυτό! Αναμφίβολα με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και την πλήρη κυριάρχησή τους, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

abb_img
spot_img