Το Green Tank είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον. Η δουλειά τους έχει σχέση με τρεις πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης: το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Green Tank δημοσιεύει άρθρα, αναλύσεις, εκθέσεις και προτάσεις πολιτικής. Η θεματική τους ποικίλλει. Πέρα από τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, δημοσιεύουν εκθέσεις και για θέματα δίκαιης μετάβασης, κλιματικής αλλαγής, ενέργειας και προστασίας των φυσικών πόρων.
Αλεξάνδρα Σδούκου: η ομιλία της στο 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών – Cars Electric
Η ανοιχτή επιστολή του Green Tank
Σύμφωνα με το Green Tank, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός για την επιτυχία της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Έτσι, στις 21 Σεπτεμβρίου απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους και τις υποψήφιες αυτοδιοικητικών εκλογών των λιγνιτικών περιοχών.
Η συγκεκριμένη επιστολή συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό σημείωμα για την πρόοδο της Δίκαιης Μετάβασης έως σήμερα. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις πολιτικής που απαντούν στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Αρχικά, υπάρχει πρόταση για ενίσχυση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από δημόσιες συζητήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η ενημέρωση θα αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, το σχέδιο της μετάβασης, καθώς και ευκαιρίες για αξιοποίηση. Επιπλέον, η επιστολή προτείνει τον ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ). Στόχος θα είναι το ΠΔΑΜ να ικανοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που παραμένουν επείγουσες.
Επίσης, η επιστολή αναφέρει την ανάγκη για σταθερότητα στη ροή και στον σχεδιασμό της χρήσης εθνικών πόρων για τη Δίκαιη Μετάβαση. Ο στόχος θα είναι η προβλεψιμότητα για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων. Πέραν αυτών, το Green Tank καταδεικνύει την ανάγκη για ένα βιώσιμο σύστημα θέρμανσης και τηλεθέρμανσης. Η χρήση ΑΠΕ και αντλιών θερμότητας θα έπρεπε να διαδεχτούν τον λιγνίτη ως προς αυτά και όχι το φυσικό αέριο.
IEA: Ελαφριά βελτίωση της πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια το 2023 – Cars Electric
Ο ρόλος της νεολαίας και της συνεργασίας με άλλες λιγνιτικές περιοχές
Τέλος, η επιστολή προτείνει την ενδυνάμωση συμμετοχής της νεολαίας στη μετάβαση, καθώς και τη συνεργασία με λιγνιτικές περιφέρειες στην Ευρώπη. Ως προς το πρώτο, μεγάλη σημασία έχει ο στόχος παραμονής των νέων στις λιγνιτικές περιοχές. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης. Ως προς το δεύτερο, η επιστολή αναδεικνύει τη σημασία της ανταλλαγής εμπειριών, καλών πρακτικών, καθώς και προκλήσεων. Προάγει επιπλέον, την ύπαρξη κοινών διεκδικήσεων από τις λιγνιτικές περιοχές για μια Δίκαιη Μετάβαση.
Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τους υποψηφίους των λιγνιτικών περιοχών. Η ανάδειξη της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει την ευθύνη προαγωγής των τοπικών κοινωνιών στον δρόμο για μια Δίκαιη Μετάβαση.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή, καθώς και το ενημερωτικό σημείωμα εδώ.