HAEE || Σπ. Παπαευθυμίου: Η επόμενη μέρα της ηλεκτροκίνησης

Με αφορμή το 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, o πρόεδρος της HAEE, κ. Σπύρος Παπαευθυμίου, μας μίλησε για το ρόλο της ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο.

Το 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης (Ecomobility Conference) είναι προ των πυλών, καθώς θα λάβει χώρα στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Με αφορμή το Συνέδριο, o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), κ. Σπύρος Παπαευθυμίου μίλησε στο CarsElectric.gr εφ΄όλης της ύλης.

Ειδικότερα, έκανε αναφορά στον ρόλο της HAEE και τους στόχους που έχει στον τομέα της ενέργειας. Φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση. Τέλος, μας μίλησε για το 7ο Ecomobility Conference, καθώς και για όσα θα δούμε σε αυτό.

– Τι ακριβώς είναι η ΗΑΕΕ και ποιος είναι ο ρόλος της?

Η ΗΑΕΕ ή αλλιώς Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός θυγατρικός του International Association for Energy Economics. Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, έχουμε ως στόχο την ανταλλαγή και προώθηση της γνώσης και της πληροφορίας σε όλο το εύρος του τομέα της Ενέργειας. Ξέρετε, στην εποχή που βιώνουμε την επέλαση του ChatGPT, αποκτά τεράστια σημασία η δημιουργία πρωτογενούς και επίκαιρης γνώσης και εξειδικευμένης ανάλυσης. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνουμε μια πλειάδα ειδικών της ενεργειακής βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού χώρου και φορέων πολιτικής.

Σκυλακάκης: η ομιλία του στο 8th HAEE Energy Transition Symposium

– Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώνει η HAEE?

Η ΗΑΕΕ διοργανώνει ετησίως 2 μεγάλα Συνέδρια, το Συνέδριο Ενεργειακής Μετάβασης και το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Αμφότερα, συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού τομέα και του πολιτικού και αυτοδιοικητικού χώρου. Επιπλέον, πέραν των Συνεδρίων, η ΗΑΕΕ εκδίδει ετησίως το Greek Energy Market Report, μηνιαίως το Chart of the Month και ειδικές εκδόσεις. Όπως είναι το In Focus, τα Expert Views και το ειδικό ένθετο για την Ηλεκτροκίνηση, μετά το πέρας του Συνεδρίου. Επίσης, συμμετέχει σε 4 Ευρωπαϊκά Έργα Horizon και έχει συνάψει συνεργασία με μεγάλες εταιρίες και αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Όπως καταλαβαίνετε, η στρατηγική μας εκτείνεται από την παραγωγή πρωτογενούς γνώσης, ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις και διάδρασης με την αγορά.

Η έναρξη του 8th HAEE Energy Transition Symposium

Έχετε ήδη διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν 6 συνέδρια που αφορούν την ηλεκτροκίνηση. Τι συμπεράσματα βγήκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα συγκεκριμένα συνέδρια. Πόσο έχουν εφαρμοστεί αυτά που ειπώθηκαν κατά την διάρκεια τους?

Οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Στην ΗΑΕΕ είχαμε αντιληφθεί την τεράστια δυναμική της ηλεκτροκίνησης από το 2018 και το 1ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Για αυτό και αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτόνομο Συνέδριο, και όχι Ενότητα του άλλου μεγάλου μας Συνεδρίου. Όταν ξεκινήσαμε πριν 6 χρόνια, δεν υπήρχε αγορά ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των νέων ταξινομήσεων σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη δεν είναι αυτονόητη και αυτόματη. Είχε ως βάση τον νόμο του 2020 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως τέθηκαν αρχικά το 2019 και τα προγράμματα επιδοτήσεων, όπως είναι το Κινούμαι Ηλεκτρικά. Παράλληλα τα διαθέσιμα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι υποδομές φόρτισης αναπτύσσονται με όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις. Πιστεύω ότι τα 6 Συνέδρια που έχουμε διοργανώσει αποτυπώνουν τα βήματα ανάπτυξης και τα ορόσημα ενός μεγάλου project. Από την δημιουργία της αγοράς, την ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου, την διεύρυνση της αγοράς και την επέκταση της σε νέες τεχνολογίες, σημαντικές για την ένταξη της ηλεκτροκίνησης στο ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το 7ο Ecomobility conference. Δεδομένου ότι η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά πλέον στην καθημερινότητα μας, τι περιμένουμε από το συγκεκριμένο συνέδριο?

Η ηλεκτροκίνηση στην χώρα μας διέρχεται μια κρίσιμη καμπή, περνώντας στην φάση της ωριμότητας της και σωστά λέτε ότι έχει μπει, για τα καλά πλέον, στην καθημερινότητα μας. Στο Συνέδριο θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των αντίστοιχων υποδομών. Aλλά θα εστιάσουμε και στην επόμενη ημέρα της ηλεκτροκίνησης με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι η V2G και τα αυτόνομα οχήματα.

Τέλος, από το προηγούμενο Συνέδριο είχαμε εντάξει μια ενότητα για την ασφάλεια ηλεκτρικών οχημάτων και θέματα πυρόσβεσης, την οποία και θα συνεχίσουμε και φέτος. Σε αυτήν θα συζητήσουμε και τα ζητήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό με την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων σε πλοία. Το Συνέδριο μας στοχεύει να έχει μια 360 προσέγγιση στην ηλεκτροκίνηση και να καλύπτει όλες τις πτυχές ανάπτυξης της και ανάδειξης των μελλοντικά υποσχόμενων τεχνολογιών.

Σας περιμένουμε όλους στο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης την Τετάρτη 24/1 στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα!

abb_img
spot_img