Η Αστυπάλαια γίνεται «έξυπνο και πράσινο» νησί

Την εκκίνηση του προγράμματος «Astypalaia 4.0» θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στην Αστυπάλαια.

Ακούστε το άρθρο

Την εκκίνηση του προγράμματος «Αστυπάλαια 4.0» θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο ίδιος μεταβαίνει στην «πεταλούδα του Αιγαίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των, περίπου, 1.500 συμβατικών οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια. Στη θέση τους θα δούμε ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία αναδεικνύουν το νησί ως «πρότυπο». Επιπλέον, εξασφαλίζουν στο μόνιμο πληθυσμό του υψηλό βιοτικό επίπεδο, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πριν από, περίπου, έξι μήνες, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, ώστε «μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια να γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα», στο πλαίσιο της επένδυσης «Smart & Sustainable Island» της γερμανικής φίρμας.

Τα πρώτα πέντε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο Αστυπάλαιας

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης θα μάθουμε την πρόοδο των εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη, η VW θα προσφέρει στις τοπικές αρχές της Αστυπάλαιας τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Αναλυτικότερα, η Volkswagen δωρίζει στον δήμο του νησιού ένα EV για τη δημοτική υπηρεσία και ένα για το Λιμενικό. Ακόμη, ένα θα λάβει η Αστυνομία και ένα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, σήμερα θα παραδοθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ 12 φορτιστές που θα χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του νησιού.

Αστυπάλαια: Το πρότυπο «πράσινο» νησί της Μεσογείου – Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νίκο Κομηνέα

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, επίσης, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας.

Επιπλέον, θα υπάρξει πρόνοια για την εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, ενώ θα υπάρξει και project για μεσομακροπρόθεσμα στη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στην Αστυπάλαια στις 12:00 και στις 15:00, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές.

Τέλος, στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: Smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Μεγάλη «πράσινη» επένδυση της VW για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

abb_img