Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου

Την εκκίνηση του προγράμματος «Astypalaia 4.0» θα ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στην «πεταλούδα του Αιγαίου.

Στόχος του προγράμματος είναι τα, περίπου, 1.500 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα και να αναδειχθεί το νησί ως «πρότυπο» που θα εξασφαλίσει στο μόνιμο πληθυσμό του υψηλό βιοτικό επίπεδο, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πριν από, περίπου, έξι μήνες, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, ώστε «μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια να γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα», στο πλαίσιο της επένδυσης «Smart & Sustainable Island» της γερμανικής φίρμας.

Τα πρώτα πέντε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο Αστυπάλαιας

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης, όπου θα αποτυπωθεί η πρόοδος των εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα παραδώσει στις τοπικές αρχές της Αστυπάλαιας τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Αναλυτικότερα, η Volkswagen θα παραδώσει στον δήμο του νησιού ένα EV για τη δημοτική υπηρεσία, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, σήμερα θα παραδοθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ 12 φορτιστές που θα χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του νησιού.

Διαβάστε επίσης: Αστυπάλαια: Το πρότυπο «πράσινο» νησί της Μεσογείου – Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νίκο Κομηνέα

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, επίσης, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας.

Επιπλέον, θα υπάρξει πρόνοια για την εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, ενώ θα υπάρξει και project για μεσομακροπρόθεσμα στη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στην Αστυπάλαια στις 12:00 και στις 15:00, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές.

Τέλος, στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: Smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Διαβάστε επίσης: Επισφραγίστηκε η μεγάλη «πράσινη» επένδυση της VW για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!