Η Ford φέρνει την hands-free οδήγηση στη Μ. Βρετανία

Η Ford διαθέτει την προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού BlueCruise και για τους αυτοκινητόδρομους της Μεγάλης Βρετανίας.

Το πράσινο φως στην Ford έδωσε το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνολογία BlueCruise. Αρχικά, αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες συμβατών μοντέλων της μάρκας. Ειδικότερα, αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία σε 3.700 χιλιόμετρα προ-χαρτογραφημένων αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Μάλιστα, οι περιοχές αυτές έχουν τον ειδικό χαρακτηρισμό «Μπλε Ζώνες» (Blue Zones).

Το BlueCruise προσφέρει τα πλεονεκτήματα άνεσης και ευκολίας της προηγμένης υποβοήθησης οδηγού στο επόμενο επίπεδο. Επιπλέον, το σύστημα παρακολουθεί την οδική σήμανση, τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις συνθήκες κυκλοφορίας. Σκοπός του είναι να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, την πέδηση και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Test Drive || Ford Puma 1.0 EcoBoost 155PS mHEV Auto: Ταξιδιάρα ψυχή!

Η Ford φέρνει την hands-free οδήγηση στην Μ. Βρετανία

Πώς λειτουργεί η hands-free οδήγηση του BlueCruise της Ford;

Το BlueCruise παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας. Επιπλέον, να διατηρεί τα νόμιμα όρια ταχύτητας και να είναι ενεργό μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Έτσι, η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς, σε εγκεκριμένα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι. Φυσικά, αυτό θα ισχύει εφόσον το σύστημα ελέγξει ότι συνεχίζουν να έχουν την προσοχή τους στο δρόμο.

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, το BlueCruise επιβεβαιώνει ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές. Επιπλέον, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στον δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Μάλιστα, το σύστημα χρησιμοποιεί ειδικές ενδείξεις με κείμενο και μπλε φωτεινά σήματα για να επικοινωνήσει με τον οδηγό.

Test Drive || Ford Mustang Mach-E 351 PS: Mustang για πάντα!

Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα τα 130 χλμ./ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών. Επιπλέον, ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο. Ειδικότερα, μία εμπρός κάμερα «διαβάζει» τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ωστόσο, μία ακόμη κάμερα, κάτω από τον πίνακα οργάνων, ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού.

Το Ford Puma ST Powershift με τους 170 ίππους είναι εδώ!

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία από τον οδηγό, εμφανίζει τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων. Έπειτα, δίνει ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποιεί τα φρένα και τέλος επιβραδύνει το όχημα, διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα όταν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι, όταν είναι απαραίτητο.

Αρχικά διαθέσιμο στους ιδιοκτήτες Ford Mustang Mach-E 2023 MY

Οι πρώτοι που μπορούν να ενεργοποιήσουν το BlueCruise είναι οι ιδιοκτήτες Ford Mustang Mach-E (M.Y. 2023) στη Μεγάλη Βρετανία. Προφανώς, αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω συνδρομής, ωστόσο οι πρώτες 90 ημέρες περιλαμβάνονται με την αγορά του οχήματος. Στη συνέχεια, κάθε χρήστης θα πρέπει να καταβάλλει μία μηνιαία συνδρομή αξίας 17,99 λιρών. Αυτή θα του παρέχει την ευελιξία σε μεγάλα επαγγελματικά ταξίδια, αλλά και στις διακοπές.

Στα δύο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τη λειτουργία hands-free οδήγησης του συστήματος BluCruise της Ford:

Editorial