Η G20 αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή – Τα νησιά του Ειρηνικού ζητούν άμεση δράση

Στο προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20, το «2050» εμφανίζεται μέσα σε παρενθέσεις, κάτι που δείχνει πως εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Οι ηγέτες των 20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου θα αναγνωρίσουν την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ένα προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το πρακτορείο Reuters.

Η Ομάδα των 20 (G20), οι ηγέτες των οποίων συναντώνται αύριο και μεθαύριο στη Ρώμη προτού μεταβούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, θα υποσχεθούν ότι θα λάβουν επείγοντα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Παρότι η Συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015 δέσμευσε τις υπογράφουσες χώρες να διατηρήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, και κατά προτίμηση στον 1,5 βαθμό, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει το προσχέδιο της G20, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει, καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους, προκειμένου να διαδηλώσουν την επιθυμία τους για πολιτική δράση.

«Αναγνωρίζουμε πως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής -του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας- στον 1,5 βαθμό είναι πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς και πως πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση, προκειμένου ο στόχος του 1,5 βαθμού να παραμείνει εφικτός».

Η ανακοίνωση της G20, η οποία εκπροσωπεί σύμφωνα με υπολογισμούς το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε πως τα μέλη της αναγνωρίζουν «πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050».

Τα νησιά του Ειρηνικού ζητούν άμεση δράση

Όμως, οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην εκστρατεία εναντίον της κλιματικής αλλαγής, καθώς απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θέλουν άμεση δράση.

«Χρειαζόμαστε πραγματική δράση τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2050, είναι θέμα επιβίωσης για εμάς», δήλωσε ο Άνοτ Τονγκ, πρώην πρόεδρος του Κιριμπάτι και δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα, λένε πως η προθεσμία του 2050 είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, όμως μερικές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, λένε ότι δεν μπορούν να επιτύχουν αυτόν στον στόχο, με την Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες μακράν εκπομπές άνθρακα, να έχει θέσει ως στόχο το 2060.

Η Κίνα στοχεύει στη μείωση 20% της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2060

Στο προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20, το «2050» εμφανίζεται μέσα σε παρενθέσεις, κάτι που δείχνει πως εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου οδηγούν σε μια μέση αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα, ανέφερε μια έκθεση του ΟΗΕ την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου.

PRI: Σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για το Κλίμα θα αυξήσουν τη χρήση ηλεκτρικών και «καθαρών» αυτοκινήτων

Ο Τονγκ προέβλεψε ότι η χώρα του με τις 33 ατόλες και νησιά που βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, θα καταστούν πιθανότητα μη κατοικήσιμα σε 30 με 60 χρόνια και οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού ωκεανού είπαν ότι θα ζητήσουν άμεση δράση στη Γλασκώβη, εστιάζοντας αρχικά τις προσπάθειές τους στους ηγέτες της G20, για σαρωτικές αλλαγές.

«Μια ισχυρή δέσμευση και ένα ισχυρό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Ρώμη θα ανοίξει τον δρόμο για μια φιλόδοξη και επιτυχή COP26», ανέφερε σε μια δήλωση ο Χένρι Πούνα, πρώην πρωθυπουργός των Νησιών Κουκ και τώρα γραμματέας του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις επειγόντως και να εκπληρώσουμε την απαιτούμενη φιλοδοξία στην COP26 προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας», είπε ο Πούνα.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!