Η G20 αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή

Η G20 θα αναγνωρίσει την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το Reuters.

Ακούστε το άρθρο

ΑνιΟι ηγέτες των 20 (G20) πιο πλούσιων χωρών του κόσμου αναγνωρίζουν την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγή. Αυτό, μάλιστα, αναφέρει ένα προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το πρακτορείο Reuters.

Η Ομάδα των 20 (G20), οι ηγέτες των οποίων συναντώνται αύριο και μεθαύριο στη Ρώμη προτού μεταβούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, θα υποσχεθούν ότι θα λάβουν επείγοντα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Παρότι η Συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015 δέσμευσε τις υπογράφουσες χώρες να διατηρήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, και κατά προτίμηση στον 1,5 βαθμό, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

« Αντιμετωπίζουμε την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής»

αναφέρει το προσχέδιο της G20, το οποίο, ωστόσο, αλλάζει, καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα κατέβουν στους δρόμους για την έκφραση της επιθυμίας τους για πολιτική δράση.

«Αναγνωρίζουμε πως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής -του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας- στον 1,5 βαθμό είναι πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς και πως πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση, προκειμένου ο στόχος του 1,5 βαθμού να παραμείνει εφικτός».

Η ανακοίνωση της G20, η οποία εκπροσωπεί σύμφωνα με υπολογισμούς το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε πως τα μέλη της αναγνωρίζουν «πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050».

Τα νησιά του Ειρηνικού καλούν τους G20 για άμεση δράση

Όμως, οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή στην εκστρατεία εναντίον της κλιματικής αλλαγής θέλουν άμεση δράση. Καθώς τις απειλεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

«Η ώρα για πραγματική δράση είναι τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2050, είναι θέμα επιβίωσης για εμάς.»

Δήλωσε ο Άνοτ Τονγκ, πρώην πρόεδρος του Κιριμπάτι και δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ειδικοί του ΟΗΕ, λένε πως η προθεσμία του 2050 είναι κρίσιμης σημασίας, για την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό. Ωστόσο, μερικές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, λένε ότι δεν μπορούν να επιτύχουν αυτόν στον στόχο. Η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες μακράν εκπομπές άνθρακα, έχει θέσει ως στόχο το 2060.

Η Κίνα στοχεύει στη μείωση 20% της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2060

Στο προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20, το «2050» είναι μέσα σε παρενθέσεις. Αποτελεί, δηλαδή, ακόμα αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δεσμεύσεις  μέχρι τώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου οδηγούν σε μια μέση αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα, ανέφερε μια έκθεση του ΟΗΕ την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου.

PRI: Σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για το Κλίμα αυξάνουν τη χρήση ηλεκτρικών και «καθαρών» αυτοκινήτων

Ο Τονγκ προέβλεψε ότι η χώρα του θα είναι  μη κατοικήσιμη σε 30 με 60 χρόνια. Επιπλέον, οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού ωκεανού είπαν ότι καλούν για άμεση δράση στη Γλασκώβη. Εστιάζοντας αρχικά τις προσπάθειές τους στους ηγέτες της G20, για σαρωτικές αλλαγές.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Νησιών Κουκ και τώρα γραμματέας του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, δήλωσε:

«Μια δέσμευση και ένα ισχυρό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Ρώμη ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή COP26».

abb_img