Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Είναι χρηστικό το μπροστινό πορτμπαγκάζ;

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το ο χώρος βρίσκεται μπροστά, κάτι το οποίο αποδεικνύεται αρκετά λειτουργικό. Σε ποιες περιπτώσεις ωφελεί; 

Ακούστε το άρθρο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά προσφέρουν και πολλές καινοτόμες λύσεις που τα καθιστούν πιο άνετα και λειτουργικά. Μια τέτοια καινοτόμα λύση είναι το μπροστινό πορτμπαγκάζ. Δηλαδή ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το μπροστινό καπό, που διαθέτουν τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα.

Στην πράξη ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερα λειτουργικός και σε ορισμένα μοντέλα μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με ένα πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου της μικρής κατηγορίας. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα ηλεκτρικών οχημάτων, που αδιαφορεί για τον αποθηκευτικό χώρο στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου.

Όμως στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα λειτουργικό. Η ιδέα του μπροστινού πορτμπαγκάζ δεν είναι ακριβώς καινούργια στον χώρο του αυτοκινήτου. Διάφορα μοντέλα με κινητήρες στο πίσω μέρος, όπως για παράδειγμα η Porsche 911, την έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Ποιοι ποδοσφαιριστές τα προτιμούν;

Τα πλεονεκτήματα του μπροστινού πορτμπαγκάζ  στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το μπροστινό πορτμπαγκάζ σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα που το καθιστούν ελκυστική επιλογή για πολλούς οδηγούς. Πρώτα απ ‘όλα, αυξάνει τη χωρητικότητα των αποσκευών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγαλύτερα ταξίδια. Επιπλέον, επιτρέπει την καλύτερη οργάνωση των αποσκευών, ενώ μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των φορτίων.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του μπροστινού πορτμπαγκάζ είναι η αυξημένη ασφάλεια, καθώς ο χώρος στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου παρέχει ένα πρόσθετο ασφάλειας σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος χώρος αποσκευών θα μπορούσε να εμποδίσει πιθανές επισκευές.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρος 200 δολάρια σε ιδιοκτήτες στον Καναδά

Η χωρητικότητα του μπροστινού πορτμπαγκάζ ποικίλει για κάθε μάρκα

Η χωρητικότητα του μπροστινού αποθηκευτικού χώρου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μοντέλο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σε ορισμένα οχήματα, ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και πολλές βαλίτσες.

Στα αυτοκίνητα Tesla, για παράδειγμα, οι χωρητικότητες μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες,  από 80 έως και 190 λίτρα. ‘Αλλες εταιρείες προσφέρουν ελαφρώς μικρότερους καρπούς. Η Porsche Taycan για παράδειγμα, έχει χωρητικότητα φορτίου περίπου 80 λίτρα και στο Audi e-tron ο χώρος είναι 60 λίτρα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen προσφέρουν χώρους 40-50 λίτρων, ενώ ακόμη μικρότερους χώρους θα συναντήσουμε στα Hyundai Kona Electric και Kia e-Niro.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα «ελαφρύνουν» το περιβάλλον

Τα πρόβλημα με τα τρόφιμα

Τέλος, ένα ερώτημα είναι αν στον συγκεκριμένο χώρο μπορούμε να αφήσουμε τρόφιμα, σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό πορτμπαγκάζ που είναι σφραγισμένο από το χώρο επιβατών. Τοποθετώντας τρόφιμα στο μπροστινό πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, είναι πιθανό να περάσουν οι οσμές του φαγητού στην καμπίνα ή να σχηματιστεί βρωμιά στην ταπετσαρία. Κάποιες εταιρείες εξοπλίζουν τον χώρο και με σύστημα αποστράγγισης, γεγονός που διευκολύνει το πλύσιμο αυτού του χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

abb_img