Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η οικιακή φόρτιση αγχώνει τους ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με έρευνα της JD Power, η οικιακή φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει προβληματίσει τους ιδιοκτήτες για δύο λόγους.

Το βασικό άγχος για τους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι η φόρτιση. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που τους αγχώνει περισσότερο είναι το δίκτυο σταθμών φόρτισης. Και κυρίως κατά πόσο εύκολη θα είναι η φόρτιση των ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους φορτιστές. Και θεωρητικά έχουν το κεφάλι τους ήσυχο! Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της JD Power, η φόρτιση στο σπίτι έχει προβληματίσει τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Νέα υπηρεσία κράτησης για φόρτιση από την ΔΕΗ Blue

Ακρίβεια αυτή η μάστιγα

Πιο συγκεκριμένα, η JD Power μέσα από μία πρόσφατη μελέτη της, διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν απογοητευτεί από την εμπειρία της οικιακής φόρτισης. Οι δύο βασικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τις αργές ταχύτητες φόρτισης και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν… ξεφύγει.

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού «εκτόξευσε» τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, δείχνουν ότι η μέση τιμή στις ΗΠΑ, έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά σχεδόν 10% το 2022 σε σχέση με το 2021. Δηλαδή, από 13,72 σεντς ανά κιλοβατώρα το 2021 ανέβηκε στα 14,96 σεντς ανά κιλοβατώρα. Προφανώς, είναι δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων με την αύξηση των τιμών της οικιακής φόρτισης.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η γρήγορη μετάβαση θέλει… χρόνο

Άγνοια των ιδιοκτητών για εκπτώσεις και κίνητρα

Ωστόσο, το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την έκπτωση που δικαιούνται για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους.

Ειδικότερα, η μελέτη της JD Power έδειξε ότι μόνο το 51% των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων γνώριζε τα προγράμματα των εταιρειών κοινής ωφέλειας για την οικιακή φόρτιση. Επιπλέον, πολλές είναι οι εταιρείες που προσφέρουν κίνητρα και εκπτώσεις για την αγορά και την εγκατάσταση υποδομών οικιακής φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έσοδα 300 δισ. δολάρια από την φόρτιση

Ακόμη ένας λόγος είναι η αργή φόρτιση

Ένας άλλος λόγος που… ξενερώνει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, είναι οι χαμηλές ταχύτητες φόρτισης. Βέβαια, όσο υπήρχαν οικιακοί φορτιστές επιπέδου 1, η απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η μετάβαση στους φορτιστές επιπέδου 2 βελτιώνει σαφώς την κατάσταση, με την φόρτιση πλέον σε καλύτερους χρόνους.

Τέλος, άλλο ένα θετικό των οικιακών φορτιστών είναι ο προγραμματισμός της ώρας φόρτισης του οχήματος. Η εν λόγω δυνατότητα έχει ενθουσιάσει τους ιδιοκτήτες, προφανώς όταν αυτό είναι εφικτό από την εφαρμογή του αυτοκινήτου.

Editorial