Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 25.000 ευρώ; Κι όμως γίνεται!

Σύμφωνα με μελέτη, οι εταιρείες στην Ευρώπη μπορούν να πωλούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με προσιτή τιμή και να βγάζουν και κέρδος.

Οι εταιρείες αυτοκινήτων θα μπορούν να πωλούν ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία θα είναι προσιτά, με τιμή από 25.000 ευρώ, ενώ θα έχουν και σημαντικό κέρδος. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος (ΕΟΜΠ) πραγματοποίησε σχετική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να είναι προσιτά στους καταναλωτές χωρίς να ζημιώνουν της εταιρεία. Τουναντίον!

Φυσικά, αυτό εξαρτάται από έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Ποιον; Η απάντηση είναι η μπαταρία. Η πτώση του κόστους παραγωγής και των τιμών των μπαταριών θα καταστήσει εφικτή την δημιουργία ηλεκτρικών κατηγορίας B μέχρι το 2025. Να σημειώσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προσιτών ηλεκτρικών θα μπορούσε να βάλει φρένο στις κινέζικες φίρμες, οι οποίες καραδοκούν και…  «εισβάλλουν» στην Ευρώπη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το κόστος της μπαταρίας είναι καθοριστικό

Προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 2025 (;)

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να έχουν ένα λογικό περιθώριο κέρδους 4% σε ένα ηλεκτρικό όχημα με μικρή μπαταρία. Επιπλέον, η παραγωγή του θα λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη το 2025. Ειδικότερα, η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος θα οδηγήσει το κόστος της μπαταρίας κάτω από τα 100 δολάρια ανά kWh, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ανοδική πορεία στην Ελλάδα

Η διευθύντρια του τομέα εφοδιασμού οχημάτων της ΕΟΜΠ, Julia Poliscanova, δήλωσε:

«Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τιμές είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το μικρό BEV των 25 χιλιάδων ευρώ θα αλλάξει το παιχνίδι. Η κυκλοφορία αυτών των μοντέλων στην αγορά, γρήγορα θα έχει μεγάλη απήχηση και θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους που ήδη προσφέρουν φθηνά, μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η εποχή της κυριαρχίας πλησιάζει!

1 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα ετησίως στην Ευρώπη

Προφανώς, η άφιξη πιο προσιτών, μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιτάχυνε την υιοθέτηση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη. Ήδη, το 25% των καταναλωτών σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως για παράδειγμα, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, με ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 25.000 ευρώ, το ποσοστό των ενδιαφερόμενων θα μπορούσε να φτάσει το 35%. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα σήμαινε 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά στην Ευρώπη ετησίως.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο στην Ευρώπη ξεπέρασε το 20%

Σημαντική η δημιουργία συνθηκών για τα μικρά ηλεκτρικά

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος προτείνει τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τις εταιρείες, ώστε να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτά έχουν διπλό όφελος τόσο για το περιβάλλον όσο και για… την τσέπη των καταναλωτών με χαμηλότερο εισόδημα.

abb_img
spot_img