Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο στην Ευρώπη ξεπέρασε το 20%

Για πρώτη φορά το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη έφτασε το 21% και έγινε η τρίτη δημοφιλέστερη κατηγορία αυτοκινήτων.

Το 2023 μέχρι στιγμής πάει καλά, σε ότι αφορά τις ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις ανεβαίνουν συνεχώς, θυμίζοντας εποχές πριν από την πανδημία, φανερώνοντας ανάκαμψη. Βεβαίως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι από τις κατηγορίες που έχουν μία ανοδική πορεία στη Γηραιά Ήπειρο, με τα νούμερα να ενθουσιάζουν.

Το πρώτο 8μηνο του 2023 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο), οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων γενικά σημείωσαν αύξηση 17,9%, φτάνοντας συνολικά τις 7,1 εκατομμύρια μονάδες. Αυτός ο αριθμός δείχνει βελτίωση, που πλησιάζει τους αριθμούς του ίδιου διαστήματος του 2019. Ωστόσο, δεν το φτάνει, καθώς τότε οι ταξινομήσεις είχαν φτάσει τις 9 εκατομμύρια μονάδες.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ανοδική πορεία στην Ελλάδα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προοδεύουν (και) στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, το μερίδιο αγοράς τον Αύγουστο ξεπέρασε το 20%. Πιο αναλυτικά, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στην ΕΕ ήταν στο 118,1%, φτάνοντας τα 165.165 αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας το 21% της αγοράς.

Να σημειώσουμε ότι ξεπέρασαν σε ταξινομήσεις και τα πετρελαιοκίνητα, και μάλιστα για δεύτερη φορά φέτος. Έτσι, έγινε η τρίτη δημοφιλέστερη κατηγορία για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων.

Τα καύσιμα ακριβαίνουν; Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεβαίνουν!

1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 8 μήνες

Για την ακρίβεια, όλες οι αγορές της ΕΕ, εκτός από τη Μάλτα, σημείωσαν διψήφια και τριψήφια ποσοστιαία ανάπτυξη. Το υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε το Βέλγιο με 224,5%.Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη στη Γερμανία, όπου η αύξηση άγγιξε το 170,7%.

Συνολικά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία σημείωσαν αύξηση 62,7%, με σχεδόν 1 εκατομμύριο μονάδες να καταγράφονται από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μόλις 12% οι DC φορτιστές στην Ευρώπη

Τα υβριδικά πως τα πάνε;

Όσον αφορά τα υβριδικά αυτοκίνητα, διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη επιλογή με μερίδιο αγοράς 24%. Τον Αύγουστο, οι ταξινομήσεις νέων υβριδικών στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση κατά 29%, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε 3 από τις 4 μεγαλύτερες αγορές.

Δηλαδή, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σωρευτική αύξηση 28,6%, με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Ακριβότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Επιπλέον, τον Αύγουστο, οι ταξινομήσεις των plug-in υβριδικών στην ΕΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 5,5%, φτάνοντας συνολικά τις 58.557 μονάδες. Στην κατηγορία των plug-in υπήρχε πτώση στην αγορά της Γερμανίας.

Αντιθέτως, στις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι επιδόσεις ήταν ισχυρές γεγονός που αντιστάθμισε την πτωτική τάση της Γερμανίας. Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη, το μερίδιο αγοράς των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκε από 8,5% σε 7,4% τον φετινό Αύγουστο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Άνοδος πωλήσεων στην Ευρώπη!

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα είναι ακόμη στην κορυφή

Τέλος, η αγορά βενζινοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ, η οποία είναι στην  θέση των προτιμήσεων, αυξήθηκε ελαφρά κατά 2,1%. Βέβαια, συγκριτικά με τον περσινό Αύγουστο, το μερίδιο αγοράς έπεσε από 38,7% σε 32,7%. Η σταθερή απόδοση στην Ιταλία (+25,3%) και τη Γαλλία (+21,5%) οδήγησε κυρίως σε αυτή την ανάπτυξη. Όμως, οι περισσότερες αγορές της ΕΕ υποχώρησαν.

abb_img
spot_img