Τα καύσιμα ακριβαίνουν; Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεβαίνουν!

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων επηρεάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένας λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα ηλεκτρικά οχήματα, είναι η ξεκάθαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι εννοούμε; Όπως είναι ήδη γνωστό, στόχος είναι η κατάργηση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες μετά το 2035. Με βάση αυτό, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κερδίζουν» έδαφος.

Άλλος ένας λόγος είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων που ανεβαίνουν συνεχώς. Επιπλέον, φαντάζει αρκετά δύσκολο να φτάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα που ήταν παλαιότερα. Αυτό βάζει σε σκέψεις τους κατόχους και υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι για πολλούς η ιδανική λύση. Έτσι, θα έχουν μειωμένο κόστος μετακίνησης, συμβάλλοντας και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μόλις το 12% των φορτιστών στην Ευρώπη είναι DC

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γενικά… συμφέρουν

Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κοστίζει λιγότερο από το να γεμίσει κάποιος το αυτοκίνητό του με diesel. Στην Ελλάδα, το κόστος φόρτισης αντιστοιχεί στο 25-30% το ποσού που πρέπει να ξοδέψει ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, τα επίπεδα τιμών για diesel και βενζίνη μπορεί να διαφέρουν ανά χώρα, ανάλογα και τις κρατικές επιδοτήσεις ή την τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως με φυσικό αέριο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σημαντική αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη

Συνεπώς, το κόστος φόρτισης της μπαταρίας αυτοκινήτου είναι υψηλό. Αντίθετα, στην Ισπανία και την Πολωνία, οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να πετύχουν μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης.

Σε κάθε περίπτωση, η οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να είναι αρκετά φθηνότερη σε σχέση με ένα μοντέλο που φέρει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ειδικότερα, μπορεί να είναι και 4 φορές πιο οικονομική, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας πετυχαίνει καλύτερη απόδοση εντός πόλης από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ηλιακά «δέντρα» φορτίζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τα ηλεκτρικά προχωρούν ακάθεκτα

Ωστόσο, ένα από τα βασικά… ζητήματα των ηλεκτρικών μοντέλων είναι η τιμή απόκτησής τους, η οποία είναι αισθητά υψηλότερη συγκριτικά με τα αυτοκίνητα που έχουν θερμικούς κινητήρες.

Όμως, παρά τις υψηλές τιμές τα πηγαίνουν αρκετά καλά, σε ότι αφορά τις πωλήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA, για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, τα εξηλεκτρισμένα ή… εναλλακτικά μοντέλα, αντιπροσώπευαν το 53,1% των συνολικών πωλήσεων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι είναι το… frunk;

Ο συνολικός αριθμός ταξινομήσεων των εν λόγω οχημάτων έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια. Τα Plug-in υβριδικά μοντέλα ήταν τα πιο δημοφιλή. Επιπλέον, σε σχέση με το 2021, οι πωλήσεις των Plug-in hybrid σημείωσαν αύξηση 3% και ανέβηκαν από το 9% στο 12%. Ειδικότερα, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2022, 406.000 οχήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας, ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

abb_img
spot_img