Ηλεκτρικά αυτοκίνητα vs πλυντήριο αυτοκινήτων

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να επισκεφθούν ένα πλυντήριο αυτοκινήτων χωρίς παρατράγουδα; Φυσικά και μπορούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, μιας και κάθε μέρα που περνάει, το κοινό τα εμπιστεύεται ;όλο και περισσότερο. Βέβαια, για τους… δύσπιστους, οι προβληματισμοί είναι πολλοί και κάποιες φορές υπερβολικοί. Εκτός από την αυτονομία τους, ακόμη μία ερώτηση που «πέφτει» συχνά στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι σχετικά με το πλύσιμό τους. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλούς φαίνονται άκρως αντίθετοι οι όροι «νερό» και «ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Φυσικά, αυτή είναι μία ερώτηση την οποία έχουν απαντήσει οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης, ώστε να μη βρεθεί… προ εκπλήξεως. Προφανώς, η κατάσταση αυτή χρειάζεται προσοχή από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, όταν αποφασίζει να κάνει επίσκεψη σε αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου γλιτώνει και από ζημιές!

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα vs Πλυντήριο αυτοκινήτων

Συνήθως, το αυτόματο πλυντήριο διαθέτει ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο παρέχει χημικά καθαριστικά, νερό και υλικά καθαρισμού. Επιπλέον, για την κίνηση του οχήματος εντός της εγκατάστασης, χρησιμοποιεί μία ειδική ράγα. Εκεί, εισέρχονται οι τροχοί του αυτοκινήτου και ένα εξάρτημα εντός της ράγας, «σπρώχνει» τον ένα τροχό, ώστε να μετακινηθεί το όχημα.

Πρόστιμο για το πλύσιμο αυτοκινήτου στο δρόμο;

Κατάλληλες ρυθμίσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά το πλύσιμο

Η περίπτωση αλλαγής ρυθμίσεων στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αφορά περισσότερο τη χρήση αυτόματου πλυντηρίου οχημάτων. Εκεί, για την ορθή πλύση του αυτοκινήτου, ειδικοί αισθητήρες του πλυντηρίου «διαβάζουν» τον όγκο του οχήματος, ώστε η βούρτσα να αγγίζει το αμάξωμα, χωρίς να προκαλεί φθορές. Ωστόσο, κάποια συστήματα του αυτοκινήτου μπορεί να «μπερδευτούν» και να προκαλέσουν ζημιά σε κάποια μέρη του.

Αρχικά, ο χρήστης θα πρέπει να απενεργοποιήσει το σύστημα των αυτόματης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων. Ανάλογα, θα πρέπει να πρέπει να πράξει και με κάθε σύστημα που ανήκει στην κατηγορία «Front Assist». Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει την περίπτωση, το όχημα να φρενάρει αυτόματα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Μάλιστα, στην περίπτωση των Tesla, η αμερικάνικη εταιρεία έχει εξοπλίσει τα μοντέλα της με λειτουργία «Car Wash».

Έτσι, η εν λόγω λειτουργία απενεργοποιεί αυτόματα κάθε σύστημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Επιπλέον, αφήνει «ελεύθερη» τη μετάδοση, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να κυλά πάνω στις ράγες. Μάλιστα, σε αυτοκίνητα άλλων εταιρειών, ο χρήστης επιλέγει την Neutral (Ν) επιλογή στο αυτόματο κιβώτιο. Ωστόσο, στα μοντέλα της Tesla, η λειτουργία πλυσίματος βγαίνει «εκτός», όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου ξεπεράσει τα 15 χλμ./ώρα.

Τα 8 πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο του αυτοκινήτου

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα vs Πλυντήριο αυτοκινήτων

Τι πραγματικά πρέπει να προσέξω κατά το πλύσιμο;

Κάθε κατασκευαστής έχει κάνει ανάλογες δοκιμές ώστε να διασφαλίσει την αντοχή και την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Έτσι, οι… υδάτινες συνθήκες δεν μπορούν να επηρεάσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, αν αυτό είναι σε άρτια κατάσταση. Όλα τα σημεία, στα οποία υπάρχει παροχή ρεύματος, όπως και στις μπαταρίες, υπάρχει μόνωση υψηλής αντοχής. Ωστόσο, ένα σπασμένο κάλυμμα στο πάτωμα του αυτοκινήτου, πιθανότατα θα είναι υπεύθυνο για πρόκληση βλάβης.

Επιπλέον, σε κάποια ηλεκτρικά μοντέλα, ένα μεγάλο μέρος του συστήματος κίνησης είναι άμεσα εμφανές κατά το άνοιγμα του καπό. Εκεί, ο κάθε κατασκευαστής έχει τοποθετήσει ειδικές σήμανσεις, οι οποίες αναφέρουν την απαγόρευση πλύσης σε αυτά τα σημεία. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει το αντίθετο, μία πιθανή βλάβη στο σύστημα δεν θα καλυφθεί από την εκάστοτε εγγύηση της εταιρείας.

Το αυτοματοποιημένο πλύσιμο είναι ασφαλές για τα ηλεκτρικά οχήματα;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα vs Πλυντήριο αυτοκινήτων

Βέβαια, το ίδιο ισχύει τόσο και για τα υβριδικά, όσο και για τα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μία πληθώρα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κάτω από το καπό τους. Μάλιστα, αυτά, μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία, ιδιαίτερα κατά τη χρήση πλυστικού μηχανήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πλύσιμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι απόλυτα ασφαλές, τόσο για τα ίδια όσο και για αυτούς που τα πλένουν. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης θα πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιεί επώνυμα υλικά και καθαριστικά, ώστε να έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα, χωρίς φθορές. Βέβαια, αυτό ισχύει για κάθε εργοστασιακό όχημα στον πλανήτη Γη

Editorial