Πρόστιμο για το πλύσιμο αυτοκινήτου στο δρόμο;

Για το πλύσιμο αυτοκινήτου στο δρόμο, υπάρχει κίνδυνος να σας επιβληθεί πρόστιμο από την Τροχαία και μάλιστα όχι αμελητέο.

Ο σοφός λαός λέει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Παροιμία που έχει εφαρμογή και στο αγαπημένο μας αυτοκίνητο. Ωστόσο, το πλύσιμο του πρέπει να λαμβάνει χώρα σε σημεία που δεν θα ελλοχεύει κινδύνους για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Το να είναι καθαρό το αυτοκίνητο μας, εξασφαλίζει ότι θα είναι σαν καινούργιο στο πέρασμα των ετών. Επιπλέον η συγκέντρωση βρωμιάς μειώνει την ορατότητα κατά την οδήγηση. Αυτό, είναι αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και μπορούμε εύκολα να το αποφύγουμε! Αρκεί το πλύσιμο να γίνεται κάθε δυο εβδομάδες.

Προσοχή όταν μεταφέρετε ψώνια γιατί έχει πρόστιμο!

Η οδική ασφάλεια είναι προτεραιότητα

Όμως η καθαριότητα του αυτοκινήτου δεν πρέπει να βάζει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Κάτι που ισχύει, όταν ορισμένοι πλένουν το αυτοκίνητο τους στο δρόμο. Ναι σωστά καταλάβατε, με το κλασικό λάστιχο και τον κουβά με τις σαπουνάδες. Ένας συνδυασμός ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, εξαιτίας της ολισθηρότητας που δημιουργεί.

Η επικινδυνότητα αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους νομοθέτες μας, οι οποίοι έχουν ορίσει αυστηρές ποινές. Για την ακρίβεια η παράγραφος 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρει:

«Δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κλπ.)».

Μεγάλο πρόστιμο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο δρόμο

Οποιαδήποτε παράβαση της συγκεκριμένης παραγράφου επισύρει πρόστιμο που αγγίζει τα 400 ευρώ. Η επιβολή του συγκεκριμένου προστίμου αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου τα νερά (ή/και κάθε άλλου είδους υλικό) οδεύουν σε δημόσιο δρόμο και πεζοδρόμιο.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι ακριβώς ισχύει;

Στην περίπτωση βέβαια που το πλύσιμο του αυτοκινήτου γίνει σε χώρο πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί τα νερά και οι σαπουνάδες να συγκρατούνται και η διάχυσή τους να μην γίνεται στην άσφαλτο. Αν κάποιος τηρεί αυτές οι προϋποθέσεις, τότε δεν υπάρχει καμία παράβαση και το πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια.

Editorial