Ηλεκτρικά Οχήματα: Άνοδος πωλήσεων τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο 29% τον Ιανουάριο, ωστόσο δεν είναι αυτά στην κορυφή... ακόμη.

Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα είναι σε εξέλιξη και οι πωλήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 29% τον Ιανουάριο. Να σημειώσουμε πως τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα διατηρούν ηγετικό ρόλο στις νέες ταξινομήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται σημαντικά. Για την ακρίβεια, το μερίδιο τους ανήλθε στο 10,9% των νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο, συγκριτικά με το 9,5% το προηγούμενο έτος.

Ηλεκτρικά Οχήματα: Έρχονται πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης (;)

Σε αυτές τις χώρες πρώτευσαν τα ηλεκτρικά οχήματα

Πιο αναλυτικά, 92.741 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό είναι μια αύξηση 28,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Μάλιστα, οι 4 μεγαλύτερες αγορές ήταν το Βέλγιο (+75,5%), η Ολλανδία (+72,2%), η Γαλλία (+36,8%) και η Γερμανία (+23,9%). Μαζί, αντιπροσώπευαν το 66% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις χώρες Ευρωπαϊκής Ζώνης Οικονομικής Συνεργασίας (ΕΖΕΣ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν ανήλθε σε 102.926 μονάδες, με αύξηση 29,3% σε ετήσια βάση.

Περνάμε στα υβριδικά και τα plug-in υβρίδια, τα οποία παραμένουν δημοφιλή. Στην πραγματικότητα, τα υβριδικά είναι η δεύτερη πιο προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των αγοραστών αυτοκινήτων της ΕΕ, σύμφωνα με την ACEA.

Γαλλία : Μείωση του περιβαλλοντικού μπόνους για ηλεκτρικά οχήματα

Ικανοποιητική άνοδος και για τα υβριδικά

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του 2024 οι πωλήσεις υβριδικών άγγιξαν τα 245.068 υβριδικά στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξινομήσεις υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων είδαν αύξηση κατά 23,5% σε ετήσια βάση. Κυρίως λόγω των αγορών της ΕΕ στην Ισπανία (+26,5%), στη Γαλλία (+29,9%), στη Γερμανία (+24,3%) και στην Ιταλία (+14,2%). Ο αριθμός των plug-in υβριδικών τον Ιανουάριο έφτασε τις 66.600 μονάδες, που αντιπροσωπεύει αύξηση 23,8%.

Apple CarPlay: Μεγάλη αναβάθμιση για ηλεκτρικά οχήματα

Τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ακόμη στην κορυφή

Να αναφέρουμε, επίσης, τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, που εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό των πωλήσεων. Τα οχήματα με βενζίνη αντιπροσωπεύουν το 35,2% και αυτά με diesel το 13,%. Τα υβριδικά αντιπροσωπεύουν το 28,8% και τα ηλεκτρικά οχήματα 10,9%.

Τα plug-in hybrid καταλαμβάνουν την 4η θέση με μερίδιο αγοράς 7,8%. Αυτό σημαίνει ότι το 18,7% όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ τον Ιανουάριο έμπαιναν στο ρεύμα.

Τέλος, το συμπέρασμα είναι πως σε γενικές γραμμές, η αγορά νέων αυτοκινήτων της ΕΕ «ανάκαμψε από την επιβράδυνση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023». Για την ακρίβεια σημείωσε άνοδο 12,1% σε ετήσια βάση στις 851.690 μονάδες.

Και εις ανώτερα!

Πηγή: Electrive

abb_img