Ηλεκτρικά Οχήματα: Φθηνότερα τα επόμενα 3 χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι πιο φθηνά, καθώς οι νέες καινοτομίες θα ρίξουν τις τιμές.

Ακούστε το άρθρο

Στα επόμενα τρία χρόνια τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι φθηνότερα από τα παρόμοια σε μέγεθος συμβατικά αυτοκίνητα λόγω των βελτιωμένων μεθόδων κατασκευής τους. Όμως αυτό το όφελος μπορεί να εξανεμιστεί από τις επισκευές μετά από κάποιο ατύχημα, οι οποίες θα είναι ακριβότερες.

Αυτή είναι μια πρόσφατη πρόβλεψη της αμερικάνικης εταιρείας ερευνών αγοράς Gartner. Επίσης, προέβλεψε ότι έως το 2027 το 15% των εταιρειών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ιδρύθηκαν την τελευταία δεκαετία θα εξαγοραστεί ή θα χρεοκοπήσει.

Ηλεκτρικά Οχήματα: Άνοδος πωλήσεων τον Ιανουάριο

Οι νέες καινοτομίες θα ρίξουν την τιμών των ηλεκτρικών

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τομέας των EV καταρρέει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Cartner, Pedro Pacheco, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες πτώσης της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι νέες καινοτομίες, κυρίως όσο αφορά την μπαταρία, αλλά και των υπολοίπων μερών του αυτοκινήτου (όπως για παράδειγμα νέα φθηνότερα υλικά), θα ωθήσουν την τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς τα κάτω.

Προφανώς, αυτές οι νέες καινοτομίες απλοποιούν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, τα μεγάλα εργοστάσια, που έχουν συγκεντρωμένη όλη την παραγωγή, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του κόστους κατασκευής και του χρόνου συναρμολόγησης.

Ηλεκτρικά Οχήματα: Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης (;)

Ακριβότερη η επισκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου το 2027

Επιπλέον, μέχρι το 2027 η επισκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα παρουσιάσει αύξηση κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι τα τρακαρισμένα ή τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα είναι πιο πιθανόν να βγαίνουν εκτός κυκλοφορίας. Και αυτό διότι το κόστος επισκευής θα υπερβεί την υπολειμματική αξία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ακριβές επισκευές μετά από σοβαρά τροχαία να οδηγήσουν σε κάνουν ακριβότερα τα ασφάλιστρα.

Γαλλία : Μείωση του περιβαλλοντικού μπόνους για ηλεκτρικά οχήματα

Τα ηλεκτρικά οχήματα πιο φθηνά λόγω… ανταγωνισμού με την Κίνα

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βάλουμε και τον αυξημένο ανταγωνισμό, με την Κίνα να θέλει να μπει διακαώς σε μεγάλες βασικές αγορές (Ευρώπη) με βασικά όπλα την τιμή και την εγγύηση. Αυτό αναγκάζει τους παραδοσιακούς κατασκευαστές από την μια να ρίχνουν την τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Και από την άλλη να κάνουν συνεργασίες για την κατασκευή φθηνών οχημάτων.

Τέλος, ήδη οι πρώτες συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και όλα δείχνουν, ότι μετά από συνεργασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα οδηγήσουν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η τιμή κτήσης θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Η αρχή θα γίνει με την παραγωγή μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πιθανόν τα επόμενα χρόνια να υπάρξει επέκταση και στα μεγαλύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

abb_img