Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν μικρές διαδρομές εντός της πόλης επιλέγουν το ηλεκτρικό πατίνι ως το βασικό μέσο μετακίνησής τους.
Οι βασικοί λόγοι είναι το χαμηλό κόστος απόκτησης, η οικονομία που προσφέρει σε κάθε μετακίνηση, η μεγάλη αυτονομία του και φυσικά οι ελάχιστες ανάγκες για χώρο στάθμευσης και αποθήκευσης.
Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι μόνο για όσους εργάζονται σε μία πόλη γεμάτη κίνηση, αλλά και για μία μερίδα νέων ανθρώπων που τα βλέπουν ως μέσο διασκέδασης.
Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα ή τις μοτοσυκλέτες δεν χρειάζονται κάποιο δίπλωμα, έτσι είναι αναγκαίο να δούμε όλα όσα πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης τους σε κάθε διαδρομή.
Έλεγχος στα λάστιχα
Είναι σημαντικό να ελέγχεις την κατάσταση των ελαστικών, αλλά και τον αέρα. Πίεσε τα με το χέρι σου ώστε να δεις αν χρειάζονται συμπλήρωση αέρα. Η σωστή πίεση προσφέρει καλύτερο χειρισμό, λιγότερους κραδασμούς, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και φυσικά άψογο φρενάρισμα, ειδικά στις κατηφόρες.
Ασφαλισμένος μηχανισμός αναδίπλωσης
Πριν από κάθε διαδρομή να ελέγχεις εάν είναι ασφαλισμένος σωστά και κυρίως τη μη δημιουργία τρανταγμάτων λόγω χαλάρωσης. Το σώμα του πατινιού πρέπει να είναι σταθερό κάθε στιγμή.
Λειτουργικά φώτα
Κάθε όχημα που κυκλοφορεί στον δρόμο πρέπει να έχει λειτουργικές φωτεινές σημάνσεις και να τις ενεργοποιεί κατά τις ώρες που δεν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Με αυτό τον τρόπο οι πίσω οδηγοί σε βλέπουν και κρατούν τις σωστές αποστάσεις ασφαλείας.
Φόρα κράνος!
Το κράνος είναι υποχρεωτικό, ενώ αν οδηγείς το βράδυ θα πρέπει να κάνεις και χρήση αντανακλαστικού εξοπλισμού. Μην ξεχνάς πως το κράνος μπορεί να σε σώσει από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Πρόσεχε που οδηγείς το ηλεκτρικό πατίνι σου
Με το ηλεκτρικό πατίνι κινείσαι μέσα στην πόλη και σε δρόμους που έχουν όριο ταχύτητας μικρότερο των 50 χλμ./ώρα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι ξεχνάς λεωφόρους, εθνικές οδούς και δρόμους με υψηλές ταχύτητες. Αλλιώς δεν γλιτώνεις το πρόστιμο.
Τα φανάρια ισχύουν και για το ηλεκτρικό πατίνι
Από τη στιγμή που κάνεις χρήση του δρόμου με το πατίνι σου, πρέπει να οδηγείς όπως όλοι. Τα φανάρια ισχύουν κανονικά και η παραβίαση τους είναι επικίνδυνη ενώ φέρνει και τσουχτερά πρόστιμα.
Μην υπερβαίνεις τα όρια ταχύτητας
Ως ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 25 χλμ./ώρα για το σύνολο των οχημάτων μιικροκινητικότητας και οι οδηγοί τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών. Φρόντισε λοιπόν να οδηγείς με συνέπεια.
Pedestrian mode
Εάν θες να οδηγήσεις στο πεζοδρόμιο, τότε θα πρέπει να κρατήσεις ταχύτητα μικρότερη των 6 χλμ./ώρα. Σε κάποια πατίνια έχουν ειδική λειτουργία, οπότε είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να την ενεργοποιείς.
Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ατομικό μέσο
Πολλοί δεν το γνωρίζουν, όμως το να ανεβαίνουν δύο άτομα είναι παράνομο, πέρα από επικίνδυνο. Άρα ξέχνα τις εξυπηρετήσεις με το πατίνι σου.
Μείνε στα δεξιά
Το ασφαλέστερο σημείο στο δρόμο είναι πάντα η δεξιά λωρίδα. Από τη στιγμή που δεν αναπτύσσεις μεγάλη ταχύτητα δεν υπάρχει και λόγος να πιάνεις όλο τον δρόμο. Δείξε σεβασμό στους άλλους οδηγούς.
Ξέχνα τη μουσική
Όταν οδηγείς ηλεκτρικό πατίνι χρειάζεσαι τα αυτιά σου. Άρα ξεχνάς τα ear buds ή το handsfree και όλη σου η συγκέντρωση είναι στη διαδρομή.
Κράτα αποστάσεις και χαμηλή ταχύτητα όταν βρέχει
Ακόμη και αν ένα πατίνι είναι αδιάβροχο θα πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς σε βρεγμένο δρόμο. Η δυνατότητα πρόσφυσης μειώνεται δραματικά, οπότε μπορεί να χάσεις εύκολα τον έλεγχο. Δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι μένουμε μακριά από τις «λιμνούλες», γιατί δεν ξέρουμε βάθος τους.
Ασφάλισε το ηλεκτρικό πατίνι σου
Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, θα μπορούσες να κάνεις μία ασφάλεια ηλεκτρικού πατινιού. Σε περίπτωση ατυχήματος θα είσαι καλυμμένος και μπορείς είτε να προσφέρεις, είτε και να λάβεις αποζημίωση.