Κινητό τηλέφωνο: Η πιο συνηθισμένη παράβαση των οδηγών!

Το κινητό τηλέφωνο και η χρήση του κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραβάσεις των Ελλήνων οδηγών.

Ακούστε το άρθρο

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτή η πρακτική, μάλιστα, αποτελεί τη συνηθέστερη παράβαση των Ελλήνων οδηγών.

Σε σχετική εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη για την οδική ασφάλεια, κατέληξαν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την εν λόγω παράβαση. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης, κανείς δεν πρέπει να μιλάει στο τηλέφωνο, όσο οδηγεί.

18.882 παραβάσεις και 590 τροχαία τον Απρίλιο!

Η έρευνα της Ipsos για το κινητό και τη χρήση του

Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos το 11% των Ευρωπαίων συμμετείχε ή ήταν πολύ κοντά στο να εμπλακεί σε ατύχημα, επειδή χρησιμοποίησε το κινητό. Ακόμη, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάποια δευτερόλεπτα δεν κοιτούν στο δρόμο, λόγω ενασχόλησης με το κινητό τους τηλέφωνο.

Επιπλέον, το 53% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί Bluetooth με ενσωματωμένα στο αυτοκίνητο ηχεία, για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Παράλληλα, το 22% των ερωτηθέντων στέλνει ή διαβάζει μηνύματα κειμένου και e-mail κατά την οδήγηση.

Επιπρόσθετα, το 21% χρησιμοποιεί μια εφαρμογή, η οποία ειδοποιεί τους άλλους οδηγούς για γεγονότα στην περιοχή. Τέλος, το 32% μιλάει στο κινητό με τη χρήση ακουστικών, ενώ το 23% κρατάει τη συσκευή με τα χέρια του, όταν πραγματοποιεί κλήσεις.

Την 7η ακριβότερη βενζίνη παγκοσμίως διαθέτει η Ελλάδα!

Τι κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για το θέμα

Για τον περιορισμό του προβλήματος οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενσωμάτωσαν τις λειτουργίες των τηλεφώνων στην οθόνη αφής των αυτοκινήτων. Με αυτό τον τρόπο ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η αφαίρεση της προσοχής από το δρόμο έστω και για 1 δευτερόλεπτο μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα.

Κάπως έτσι δημιουργείται το μποτιλιάρισμα!

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το κινητό τηλέφωνο

Η νομοθεσία στην Ελλάδα για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν κινητό εν κινήσει χωρίς ασύρματα ακουστικά ή χωρίς αυτό να είναι σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση, χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες. Η εν λόγω διάταξη ανήκει στον νέο KOK, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 στοιχ. α. του Ν. 4530/2018.

23.556 οι παραβάσεις κατά την περίοδο της Πρωτομαγιάς

Ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γερμανός, δήλωσε:

«Η χρήση κινητού γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους οδηγούς. Πλέον, δεν μιλούν μόνο, αλλά στέλνουν μηνύματα, σερφάρουν και στέλνουν e-mail. Κανένας οδηγός που βγήκε εκτός δρόμου δεν μας είπε ότι εκείνη την ώρα μιλούσε στο κινητό.

Fuel Pass: Δικαιούνται επιδότηση και τα ηλεκτρικά!

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μπήκε πριν χρόνια ο βομβητής στο αυτοκίνητο για τη ζώνη αυξήθηκε το ποσοστό των οδηγών που τη χρησιμοποιεί. Πλέον, είναι ελάχιστοι που δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας. Τώρα θα πρέπει, δηλαδή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες να βρουν τρόπο να απενεργοποιούν τα κινητά κατά τη διάρκεια της οδήγησης».

 

abb_img