Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Γιατί «φρενάρουν» οι αιτήσεις;

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 εξαντλήθηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσουν προς το παρόν οι αιτήσεις.

Το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή αλλιώς «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», λήγει επίσημα στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο, 3 μήνες περίπου πριν από την επίσημη λήξη του, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να κάνουν πλέον αιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι μπαίνουν για να κάνουν αίτηση για επιδότηση, ένα κόκκινο μήνυμα τους βάζει φρένο. Ποιος είναι ο λόγος; Η απάντηση είναι ότι τα ταμεία… άδειασαν και το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις νέες αιτήσεις.

Ξεκίνησαν από 28/7 οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων!

Χρήματα μόνο για… ηλεκτρικά ποδήλατα

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της επιδότησης έχει στερέψει, γεγονός που φανερώνει ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι ακόμη έχουν μείνει χρήματα στο ταμείο, τα οποία ωστόσο αφορούν την επιδότηση μόνο για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 19.000 αιτήσεις, για τον δεύτερο κύκλο της επιδότησης. Επίσης, από αυτές έχουν λάβει έγκριση οι 11.175. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου είναι υπό εξέταση ακόμη 5.000 αιτήσεις.

«Πράσινα ΤΑΞΙ»: Άνοιξε η πλατφόρμα με επιδότηση 22.500 ευρώ

Μετά το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 έρχεται το… νούμερο 3;

Το γεγονός ότι το δεύτερο πρόγραμμα επιδότησης δεν επιτρέπει νέες αιτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, δεν πρέπει να αγχώνει τους ενδιαφερόμενους. Και αυτό γιατί είναι ήδη υπό συζητήσεις ο τρίτος κύκλος του προγράμματος.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και νέος κύκλος επιδότησης, για τον οποίο θα είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της επιδότησης ήταν αρμόδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ηλεκτροκίνηση «μετακομίζει» στο Υπουργείο Μεταφορών

Επίσης, προς το παρόν δεν είναι γνωστή ούτε η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, ούτε και το ποσό της επιδότησης. Στους προηγούμενους κύκλους, το ποσό αυτό ήταν έως και 8.000 ευρώ, οπότε μένει να δούμε αν θα παραμείνει το ίδιο ή αν θα είναι μεγαλύτερο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για το νέο πρόγραμμα στο 1ο Συνέδριο Energy Save. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων, θα τους αφήσει όλους ικανοποιημένους.

abb_img
spot_img