Στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων, η μπαταρία δεν είναι απλώς το μέσο που καθορίζει την αυτονομία. Για κατασκευαστές όπως η Porsche, αποτελεί την καρδιά που καθορίζει τις επιδόσεις, τη συμπεριφορά στο δρόμο και το συνολικό οδηγικό συναίσθημα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί στο Zuffenhausen εργάζονται εντατικά για να δημιουργήσουν ισχυρές και αποδοτικές μπαταρίες, που δεν υστερούν σε τίποτα από την οδηγική εμπειρία που προσφέρει, ένα παραδοσιακό μοντέλο της Porsche.
Όπως η μάρκα επιμένει διαχρονικά στον εξακύλινδρο κινητήρα boxer, ή στον V8 όταν πρόκειται για θερμικά μοντέλα, έτσι και στον ηλεκτρικό κόσμο, η Porsche απαιτεί υψηλές προδιαγραφές. Επειδή τα ηλεκτρικά μοτέρ δύσκολα διαφοροποιούνται, η διαφορά γίνεται μέσω της μπαταρίας: από την ισχύ φόρτισης, μέχρι την αντοχή και την απόδοσή της.
Ο Δρ. Matthias Goldsche, ειδικός στις μπαταρίες της Porsche, εξηγεί ότι η καινοτομία ξεκινά πάντα από τις ανάγκες του πελάτη. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια «κρυστάλλινη σφαίρα» για να προβλέψει το μέλλον της τεχνολογίας, η ομάδα της Porsche παρατηρεί τάσεις και αναλύει δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το 2030, η πρόοδος στην αυτονομία, θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Οι μπαταρίες δεν θα γίνονται πλέον μεγαλύτερες, κυρίως για να μη βαραίνουν τα οχήματα, ή για να μην αυξάνεται το κόστος. Η λύση είναι η ταχύτερη φόρτιση και η χρήση μικρότερων, ελαφρύτερων μπαταριών.
Η Porsche δεν ποντάρει σε LFP (φωσφορικές μπαταρίες σιδήρου-λιθίου), τις οποίες παρομοιάζει με τετρακύλινδρους κινητήρες, αποδοτικές αλλά βαρετές για το DNA της εταιρείας. Αντιθέτως, επενδύει στις ακριβότερες και πιο αποδοτικές χημείες NMC (νικέλιο-μαγγάνιο-κοβάλτιο), επιτυγχάνοντας κορυφαία ενεργειακή πυκνότητα και απόδοση.
Ένα παράδειγμα είναι η Taycan, που βασίζεται στην πλατφόρμα J1. Σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρικά του Ομίλου VW (π.χ. Macan ή Audi Q6 e-tron), η Taycan έχει καλύτερες μπαταρίες, με αποτέλεσμα κορυφαία φόρτιση έως 320 kW και δυνατότητα να διατηρεί πάνω από 300 kW για τουλάχιστον 5 λεπτά. Η ποιότητα της μπαταρίας, όμως, δεν είναι φθηνή. Και όσοι πληρώνουν περίπου 200.000 ευρώ για ένα σπορ μοντέλο, απαιτούν και την αντίστοιχη τεχνολογική αρτιότητα.
Η ενεργειακή πυκνότητα της Taycan, αυξήθηκε στα 168 Wh/kg, παρουσιάζοντας βελτίωση 13% μετά το facelift. Όμως, η αυτονομία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η Porsche λαμβάνει υπόψη και το βάρος της μπαταρίας, το χρόνο φόρτισης, την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα, αλλά και τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Εξάλλου, πάνω από το 95% των οδηγών Porsche, διανύει λιγότερα από 200 km την ημέρα, επομένως η υπερβολική αυτονομία, δεν είναι πάντα απαραίτητη.
Η νέα Taycan δεν εστιάζει μόνο στην αυτονομία, αλλά κυρίως στις επιδόσεις. Η δεύτερη γενιά της Taycan (Taycan II) μπορεί να παρέχει μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης 1100 A, αύξηση 28% από τα 860 A της προηγούμενης γενιάς. Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη επιτάχυνση, με την Taycan Turbo S να πετυχαίνει τα 0-100 km/h σε μόλις 2,4 δευτερόλεπτα, 0,4″ πιο γρήγορα από το παρελθόν.
Η χημεία των κυψελών παίζει σημαντικό ρόλο: η Porsche μετέβη από NCM 622 σε NCM 811, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε νικέλιο (για περισσότερη ενέργεια), ενώ μείωσε το κοβάλτιο και το μαγγάνιο. Έτσι, η ενεργειακή πυκνότητα, αυξήθηκε κατά 12% και το ρεύμα φόρτισης κατά 20%. Η μπαταρία ζυγίζει τώρα 625 κιλά – μειωμένο βάρος κατά 9 κιλά – με αυξημένη χωρητικότητα στα 105 kWh (από 93,5). Η αυτονομία ανέρχεται στα 678 km αντί των 503 προηγουμένως. Επίσης, η θερμοκρασία εκκίνησης για γρήγορη φόρτιση, έχει μειωθεί στους 15°C από 25°C, γεγονός που συμβάλλει σε ταχύτερη και αποδοτικότερη φόρτιση.
Δείτε ακόμα: Δοκιμή Porsche Macan 4 – Το μέλλον είναι εδώ!
Οι σύγχρονες μπαταρίες, είναι πολύ πιο ανθεκτικές από παλιά. Όμως χρειάζονται σωστή διαχείριση. Η Porsche, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μακροχρόνια απόδοση, εφαρμόζει μέτρα, ώστε οι κυψέλες να προστατεύονται από τη φθορά. Αυτό περιλαμβάνει χημικές βελτιώσεις στην άνοδο, όπως η προσθήκη πυριτίου, αν και περιορισμένη, λόγω της μεγάλης διαστολής του κατά τη φόρτιση.
Ένα μεγάλο πρόβλημα στις μπαταρίες, είναι η επιμετάλλωση λιθίου, η οποία συμβαίνει κατά τη γρήγορη φόρτιση, ή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν τα ιόντα λιθίου δεν απορροφώνται σωστά και καταλήγουν ως μέταλλο στην επιφάνεια της ανόδου. Αυτό μειώνει τη χωρητικότητα και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, η ελεγχόμενη φόρτιση και η διατήρηση καλής κατάστασης υγείας της μπαταρίας (SOH), είναι κρίσιμα σημεία που η Porsche παρακολουθεί στενά.
Οι δοκιμές είναι αυστηρές. Στο Weissach, η Porsche προσομοιώνει 300.000 χιλιόμετρα με κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης – οι μισοί σε fast charging. Για να είναι ανθεκτικές, οι μπαταρίες της Porsche, διαθέτουν προηγμένο BMS (σύστημα διαχείρισης), ενεργή θέρμανση και ψύξη, ώστε να κρατούνται σταθερά μεταξύ 25°C και 30°C. Ακόμα και με απότομη επιτάχυνση, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 60°C.
Δείτε ακόμα: Η πιο ριζοσπαστική Porsche όλων των εποχών θα είναι ηλεκτρική!
Η ασφάλεια είναι το άλφα και το ωμέγα. Τα στοιχεία NMC είναι πιο αντιδραστικά από τα LFP, και η Porsche το γνωρίζει. Εκτός από crash tests, οι μπαταρίες περνούν από δοκιμές ακραίων θερμοκρασιών και υψηλής τάσης, καθώς το 800V σύστημα απαιτεί επιπλέον προστασία. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με φλεγόμενη μπαταρία, είναι κάτι που η Porsche θέλει να αποφύγει πάση θυσία και εργάζεται ασταμάτητα για να το διασφαλίσει.
Πηγή: elektroauto-news.net