Μείωσε τη χρήση πλαστικής σακούλας και κέρδισε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ανακοίνωσαν δράσεις για την επιστροφή στους πολίτες των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από το τέλος πλαστικής σακούλας.

Μια εκ των δράσεων είναι και η διεξαγωγή κληρώσεων με δώρα ηλεκτρικά οχήματα, για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες στις αγορές τους.

Αρχικώς, θα κληρωθούν έξι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια.

Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.

Οι υπόλοιπες δράσεις είναι:

Διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν:

  • 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας.
  • 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση και τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Περίπου το 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία που θα έχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης:

α) τη διαλογή αποβλήτων σε τέσσερα ρεύματα

β) τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων

γ) τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας

δ) την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.

Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περίπου το 10% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες καίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις.

«Το μεγαλύτερο όπλο μας στη μάχη ενάντια στην πλαστική ρύπανση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Οι δράσεις που προτείνεται να υλοποιήσει ο ΕΟΑΝ εξυπηρετούν αυτόν τον μεγάλο στόχο: Παρακινούν τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών μιας χρήσης. Προωθούν την ανακύκλωση. Ενισχύουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Χρηματοδοτούν στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις. Έτσι επιστρέφουμε στους πολίτες τα χρήματα από το τέλος της πλαστικής σακούλας και προστατεύουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.