Μετρήστε την μπαταρία σας για να μην σας… αφήσει!

Επιλέγοντας να μετρήσετε την μπαταρία σας, θα βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργεί άρτια ακόμη και τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Κανείς δεν θέλει το αυτοκίνητό ή μηχανή του να μην εκκινεί και η μπαταρία να μην ξυπνάει τον κινητήρα! Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την κατάσταση της μπαταρίας σας. Ο τρόπος είναι απλός και ακούει στο όνομα… πολύμετρο. Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

7 tips για ένα φθινόπωρο χωρίς άγχος!

Μία μπαταρία αντέχει έως πέντε χρόνια 

Οι περισσότερες μπαταρίες που κυκλοφορούν στην αγορά αντέχουν από τέσσερα έως και πέντε χρόνια. Βέβαια για να φτάσει στο μέγιστο της ζωής της, θα πρέπει να παράγει συνεχώς την επιθυμητή τάση.

Επίσης, είναι σημαντικό να μην έχουμε σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα στο όχημά μας! Από την άλλη, με κάθε έτος χρήσης της μπαταρίας, αυξάνει ο κίνδυνος ένα… πρωινό, η μπαταρία να μην μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρτιση που;

Για να είστε σίγουροι για την κατάσταση της μπαταρίας σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα απλό πολύμετρο. Για την ακρίβεια, με αυτό το εργαλείο θα καταφέρετε να κάνετε τις απαραίτητες μετρήσεις. Αρχικά, θα μετρήσετε την τάση της μπαταρίας χωρίς φορτίο και μετά με ενεργοποιημένη την μίζα. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε σύγκριση στα αποτελέσματα.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία χωρίς φορτίο θα πρέπει να δείχνει τουλάχιστον 12,5V. Καθώς το φορτίο της μπαταρίας αυξάνει, η τάση θα πέσει πρώτα κάτω από τα 10V και στη συνέχεια θα ανέβει κοντά στα 10,5V. Σε αυτή την περίπτωση, η τάση μίας υγιούς μπαταρίας δεν πρέπει πέσει κάτω από τα 10V για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσο ρεύμα «χάνεται» κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού;

Η μπαταρία θα πρέπει να ελεγχθεί μετά από τουλάχιστον 24 ώρες ακινησίας του αυτοκινήτου. Αν το όργανο μετρήσεων δείξει 12,5V χωρίς φορτίο και 9,6V με φορτίο, σημαίνει ότι η φόρτιση της μπαταρίας έχει πέσει τουλάχιστον στο 75%.

Εάν η ένδειξη του βολτόμετρου με φορτίο πέσει στα 8,4V και παραμείνει εκεί, τότε η μπαταρία έχει διατηρήσει μόνο το 25% της χωρητικότητάς της. Στην περίπτωση που η μπαταρία μετά από μία μέρα αδράνειας και χωρίς φορτίο δείχνει κάτω από 11V, τότε πρέπει να την αντικαταστήσετε!

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!