Πόσο ρεύμα «χάνεται» κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού;

Είναι γεγονός ότι κατά τη φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου υπάρχουν απώλειες που δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Κατά τη φόρτιση του αγαπημένου ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου δεν καταλήγει όλη η ενέργεια στις μπαταρίες του. Το ποσοστό απωλειών διαφέρει ανάλογα με τον τύπο φόρτισης και καλό είναι να το γνωρίζετε.

Σε ότι αφορά την οικιακή φόρτιση, η οποία μας ενδιαφέρει περισσότερο, υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι. Aπό την οικιακή πρίζα με ισχύ 2,3 kW, αλλά και μέσω wallbox όπου η ισχύς φόρτισης αγγίζει τα έως και 11 kW.

Και ανάλογα τον τρόπο που θα «φουλάρετε» το ηλεκτρικό όχημα, μεταβάλλονται αντίστοιχα και οι απώλειες. Σύμφωνα με έρευνες του ADAC, η φόρτιση σε wallbox πέρα από αποδοτικότερη, έχει και τις λιγότερες απώλειες.

Κβαντική φόρτιση σε έως 9 δευτερόλεπτα!

Φορτίζοντας σε συμβατική πρίζα

Όπως γνωρίζετε ο φορτιστής του εκάστοτε ηλεκτρικού οχήματος μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα του δικτύου σε συνεχές. Μάλιστα, κατά αυτή τη μετατροπή υπάρχουν απώλειες. Επίσης απώλειες σημειώνονται και εξαιτίας των ηλεκτρικών συστημάτων που ελέγχουν τη διαδικασία της φόρτισης, τα οποία αγγίζουν ακόμα και τα 300 watt.

Να έχετε υπόψη ότι οι κατασκευαστές θεωρούν αποδεκτό το ποσοστό του 4% σε απώλειες φόρτισης στο οικιακό δίκτυο, οι οποίες όμως μπορούν να φτάσουν έως και το 30%! Εμείς προτείνουμε πριν ξεκινήσετε να φορτίζετε το ηλεκτρικό σας όχημα στο σπίτι, να φέρετε έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει την υπάρχουσα εγκατάσταση.

Τι ισχύει με το Wallbox;

Τo wallbox προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης, καθώς εδώ έχουμε τριφασικό ρεύμα, αντί για μονοφασικό. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι την εγκατάσταση υλοποιεί ηλεκτρολόγος και η γραμμή παροχής είναι παχύτερη και δεν υπάρχει μεγάλη «απώλεια». Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απώλειες λόγω της μετατροπής του ρεύματος από τον ενσωματωμένο φορτιστή του αυτοκίνητου παραμένουν.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η επαγωγική φόρτιση στον ορίζοντα!

Η σημαντική όμως διαφορά αφορά την κατανάλωση των συστημάτων του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Συγκριτικά είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς η μπαταρία φορτίζει πολύ πιο γρήγορα μέσω του wallbox και επομένως η διάρκεια λειτουργίας των δευτερευόντων καταναλωτών του αυτοκινήτου είναι σημαντικά μικρότερη. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, οι απώλειες φόρτισης στο wallbox είναι μόνο 5 έως 10%.

Μπορείτε να αποφύγετε τις απώλειες;

Στην ουσία η απάντηση είναι όχι! Μπορείτε όμως να τις μειώσετε ακολουθώντας το εξής δόγμα: Μεγαλύτερη ισχύς φόρτισης, μικρότερος χρόνος φόρτισης, μικρότερες απώλειες! Επομένως η φόρτιση σε wallbox είναι μονόδρομος.

Editorial