Η MYTILINEOS ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου, πως ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη ενεργοποίηση και θέση σε λειτουργία του δεύτερου αεριοστροβίλου στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Tobruk της Λιβύης. Έτσι, τροφοδότησε το δίκτυο της χώρας με επιπλέον 171 MW.
Η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα μπορεί, μετά την ολοκλήρωση της, να παρέχει περισσότερα από 740 MW. Ο πρώτος αεριοστρόβιλος του σχετικού έργου ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2021. Με την έναρξη της λειτουργίας του ενίσχυσε το ενεργειακό σύστημα της χώρας με 160 MW. Ο τρίτος αεριοστρόβιλος θα μπει σε λειτουργία στα τέλη Μαρτίου. Τέλος, ο τέταρτος και τελευταίος αεριοστρόβιλος θα είναι έτοιμος στα τέλη Μαΐου.
Εταιρείες υδρογονανθράκων: Στροφή προς τη γεωθερμία; – Cars Electric
Το έργο που έχει αναλάβει η MYTILINEOS
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η MYTILINEOS έχει αναλάβει τη μηχανολογική μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας 740 MW στο Tobruk με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο ή υγρό καύσιμο). Παράλληλα, η MYTILINEOS αναφέρει πως πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την οποία προχωρά στις πρόσθετες εργασίες για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή Δεξαμενών LFO, ενός Σταθμού Επεξεργασίας Αργού Πετρελαίου, ενός Υποσταθμού με μόνωση Αερίου (GIS) 220 kV και των σχετικών κτιρίων αεριοστροβίλων. Τα έργα αυτά έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μηνών.
IEA: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών CO2 το 2023 – Cars Electric
Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Λιβύη από την ολοκλήρωση του έργου
Με αυτό το έργο θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση της σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη. Επιπλέον, θα υπάρξει ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Η Λιβύη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον τομέα των υποδομών της και στις υποδομές για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συγκεκριμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος. Έτσι, η ευημερία των πολιτών της, καθώς και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δοκιμάζονται συνεχώς. Η εγκατάσταση του νέου αυτού σταθμού παραγωγής ενέργειας θα τονώσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και τις ενεργειακές της υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο, η Λιβύη θα μπορεί να έρθει ξανά πιο κοντά σε μια «κανονικότητα».
Green Tank: Άνοδος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα – Cars Electric
Η «άλλη πλευρά» της ενεργειακής μετάβασης
Η περίπτωση της Λιβύης φέρνει στην επιφάνεια μια διαφορετική πλευρά της επιδιωκόμενης παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Τα κράτη που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν εμφυλίους πολέμους, εισβολές, έχουν χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης ή μεγάλα οικονομικά προβλήματα συχνά έχουν δυσκολία ακόμη και να παρέχουν σταθερά ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες τους. Στην προσπάθεια τους να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες θα στραφούν σε κάθε πηγή ενέργειας, αν είναι οικονομικά ανταγωνιστική. Επομένως, τα αναπτυγμένα κράτη έχουν υποχρέωση να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια που παρέχουν σε τέτοιες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνουν την ενεργειακή μετάβαση προσιτή σε όλους και όχι προνόμιο λίγων.