Ο Δακτύλιος επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Δακτύλιος επέστρεψε στο κέντρο της Αθήνας από τις 16 Οκτωβρίου.

Μετά από περίπου 4 μήνες, ο Δακτύλιος επέστρεψε στο κέντρο της πόλης, με στόχο να βάλει σε τάξη το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η πρώτη μέρα εφαρμογής του γνωστού συστήματος είναι η Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

Ο ορισμός της ημερομηνίας έναρξης του Δακτυλίου έγινε έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου.

Δακτύλιος: Ποιοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα;

Για ποιες κατηγορίες δεν ισχύει ο Δακτύλιος;

Ειδικότερα, ο Δακτύλιος θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00-20:00 και την Παρασκευή από 07:00-15:00. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες έχουν δικαίωμα εισόδου στον Δακτύλιο όλες τις ημέρες και ώρες.

Πιο αναλυτικά, στο κέντρο της Αθήνας μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα, τα εκ κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

Ο Δακτύλιος πάει… διακοπές!

Επιπλέον, ελεύθερη είσοδο έχουν τα αυτοκίνητα Euro 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. Αυτά θα πρέπει να έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.

Επίσης, τα αυτοκίνητα Euro 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. Αυτά θα πρέπει να έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

Αυξήσεις στα διόδια: Τι προτείνουν οι παραχωρησιούχοι;

Τι είναι το ειδικό σήμα για τον Δακτύλιο;

Ακόμη, καθημερινή πρόσβαση στον Δακτύλιο έχουν όσοι διαθέτουν σχετική άδεια (ειδικό σήμα). Να σημειώσουμε ότι όσοι είχαν πέρσι άδεια, θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτής για 10 εργάσιμες ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, θα υπάρχει ελαστικότητα σε περίπτωση ελέγχου, μέχρι να βγάλουν το ειδικό σήμα για τη φετινή χρονιά.

Οι οδηγοί μπορούν να «βγάλουν» ειδικό σήμα μέσω του gov.gr, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.

Σκοπός είναι η επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη. Επιπλέον, φέρει προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τέλος, η ημερομηνία στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

abb_img
spot_img