Δακτύλιος: Ποιοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα;

Ο Δακτύλιος της Αθήνας θα επανέλθει σε λειτουργία από τον Οκτώβριο και στα όρια του θα εισέρχεται μία επιπλέον κατηγορία αυτοκινήτων.

Ο Δακτύλιος επιστέφει τον Οκτώβριο με μία μεγάλη αλλαγή, η οποία αφορά τα οχήματα που μπαίνουν ελεύθερα σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, η ημερομηνία έναρξης του Δακτυλίου θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2023.

Ο νέος Δακτύλιος έχει μία σημαντική διαφοροποίηση

Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπει την είσοδο στο Δακτύλιο για τα οχήματα που εκπέμπουν έως και 145 γρ./CO2 ανά χιλιόμετρο. Προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή είναι ότι η ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων είναι μεταγενέστερη της 1/1/2021.

Ελλάδα: 21.108 παραβάσεις την προηγούμενη εβδομάδα!

Αυτή η αλλαγή διορθώνει την «αδικία», κατά την οποία τα αυτοκίνητα με άδεια μετά την 1/1/2021 κινούνται υπό το καθεστώς μονών-ζυγών. Πέρυσι, τα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως και το Δεκέμβριο του 2021 απολάμβαναν ελεύθερη είσοδο στον Δακτύλιο. Ουσιαστικά, την παρανόηση αυτή δημιουργούσε η μέτρηση των ρύπων με το αυστηρό πρωτόκολλο NEDC και όχι το WLTP.

Λεωφόρος Κηφισού: Συνεχίζονται οι εργασίες

Άρα στο Δακτύλιο μπαίνουν ελεύθερα όλα τα αυτοκίνητα, με ημερομηνία ταξινόμησης σε χώρα της ΕΕ από την 1/1/2021 και εφεξής και εκπέμπουν λιγότερο από 145 γρ./CO2 το χιλιόμετρο.

Επιπλέον, εισιτήριο για τον Δακτύλιο έχουν όλα τα οχήματα που πληρούν την οδηγία Euro 6. Εκπέμπουν δηλαδή, κάτω από 120 γρ./CO2 το χιλιόμετρο. Παράλληλα, ελεύθερη είσοδο απολαμβάνουν τα αμιγώς ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα φυσικού αερίου εκ κατασκευής και τα υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Σήραγγα Ηλιουπόλεως: Αλλάζει την κυκλοφορία στην Αττική

Επιπρόσθετα, με την προμήθεια της ειδικής κάρτας εισόδου-εξόδου, ελεύθερη πρόσβασή στο Δακτύλιο έχουν οι κάτοικοι με διεύθυνση εντός των ορίων του Δακτυλίου. Τέλος, η κίνηση των ταξί και των ελαφρών φορτηγών τροφοδοσίας παραμένει ελεύθερη.

Για κανένα όχημα δεν ισχύει καθολική απαγόρευση από το Δακτύλιο. Όσα οχήματα εκπέμπουν πάνω από 120 γρ./CO2 ανά χιλιόμετρο ανήκουν στην κατηγορία των μονών-ζυγών.

Τέλος, σύμφωνα με την αρμόδια απόφαση οι παραβάτες του μέτρου λαμβάνουν διοικητικό πρόστιμο αξίας 100 ευρώ.

abb_img
spot_img