Οι εμπορικοί στόλοι αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση!

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη εξηλεκτρισμού των στόλων τους και αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση.

Ο André ten Bloemendal, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων στην Ευρώπη της εταιρείας σταθμών φόρτισης ChargePoint, υποστηρίζει ότι οι στόλοι θα οδηγήσουν στην επανάσταση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Τα επιβατικά αυτοκίνητα λαμβάνουν σημαντική προσοχή όταν μιλάμε για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Επομένως, η ηλεκτροκίνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον. 

Ωστόσο, ενώ τα προσωπικά οχήματα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς τη μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, οι στόλοι των αυτοκινήτων είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τελικά στην επανάσταση της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Αν και συχνά περνούν απαρατήρητα, τα οχήματα των στόλων, ειδικά σήμερα, έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Μεταφέρουν τρόφιμα, ρούχα αλλά και φάρμακα. Συναντάμε είτε ένα ελαφρύ φορτηγό που παραδίδει καταναλωτικά αγαθά στην κατοικία των ανθρώπων ή ένα φορτηγό βαρέως τύπου που μεταφέρει μεγάλα φορτία από και προς αποθήκες σε όλη τη χώρα.

Η έκθεση Electric Vehicle Outlook του BloombergNEF δείχνει ότι έως το 2040 το ένα τρίτο των εμπορικών οχημάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι ηλεκτρικό.

Αυτή η μαζική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση αποτελεί θετική είδηση για την υγεία των ανθρώπων και το περιβαλλοντικό μέλλον του πλανήτη.

Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση κόστους, στόχους αειφορίας, είτε για την τήρηση περιβαλλοντικών στόχων της κυβέρνησης, τα κίνητρα για τη μετάβαση στα εμπορικά αυτοκίνητα από τους στόλους είναι ποίκιλα. Κάποια από τα σημαντικότερα είναι:

Η διαθεσιμότητα oχημάτων

Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στόλου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση φέτος σε σύγκριση με το 2020. Ένας από τους λόγους είναι ότι υπάρχουν περισσότερα μοντέλα και τύποι EV για να επιλέξει κάποιος.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να εισαγάγουν δεκάδες ελαφριά και βαρέα φορτηγά οχήματα στόλου το 2021.

Οι παίκτες στην αγορά περιλαμβάνουν ηλεκτρικές νεοσύστατες εταιρείες όπως την Arrival με έδρα το Λονδίνο. Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία βλέπουμε την Rivian, την οποία υποστηρίζει η Amazon αλλά και την Tesla. Τέλος, συναντάμε τη Daimler, τη Ford και τη Volvo.

Το μεγάλο εύρος στην επιλογή οχημάτων καταργεί ένα από τα παραδοσιακά εμπόδια στην υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκίνητων, που ήταν ο περιορισμός επιλογών.

Η Τesla ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία – Η συμφωνία με την Hertz που την «εκτόξευσε»

Η ηλεκτροκίνηση και η εξοικονόμηση κόστους

Η εξοικονόμηση κόστους είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την ηλεκτροκίνηση. Οι κινητήρες EV αποφέρουν εξοικονόμηση ήδη από 20% έως 25% σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα εσωτερικής καύσης (ICE). Αυτό συμβαίνει παρόλο που τα ελαφριά EV δεν έχουν φτάσει ακόμα στην ισοτιμία κόστους σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα λόγω των υψηλών τιμών των μπαταριών τους.

Ωστόσο, έχουν μειωμένο κόστος καυσίμων και συντήρησης. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από τη βενζίνη ή το ντίζελ.

Οι διαχειριστές του στόλου μειώνουν περαιτέρω το κόστος καυσίμου και χρησιμοποιούν δικτυωμένη φόρτιση για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Τέλος, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παραδοσιακά οχήματα εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Οι δεσμεύσεις για την αειφορία είναι ο τρίτος κύριος λόγος της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους στόλους.

Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην προώθηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ηλεκτρικοί εμπορικοί στόλοι

Μεγάλες μάρκες, όπως οι γίγαντες παράδοσης Amazon, UPS, FedEx και DPD, έχουν ανακοινώσει σημαντικά σχέδια ηλεκτροδότησης τα επόμενα χρόνια.

Το 2019, η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά παράδοσης από τη Rivian, με σχέδια να αναπτύξει τα πρώτα 10.000, ήδη από το 2022.

Από την πλευρά της, η DPD σχεδιάζει να προσφέρει πράσινες μεταφορές σε 200 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2025.

Οι ανωτέρω είναι κάποιοι επιτακτικοί λόγοι για την ηλεκτροδότηση των στόλων, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερα την ανάγκη εξηλεκτρισμού σε ένα συνδεδεμένο κόσμο.

Εκπληρώνοντας τον ρόλο τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιφέρουν και άλλα οφέλη, όπως καθαρότερο αέρα, υγιέστερες πόλεις και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους.

Εν ολίγοις, η ηλεκτροδότηση δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη, είναι επίσης καλή για τις επιχειρήσεις.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!