Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες κατά την οδήγηση

Αρκετές είναι οι επικίνδυνες συνήθειες εν ώρα οδήγησης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τροχαία ατυχήματα.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου. Ωστόσο, τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, η καλύτερη υποδομή των δρόμων και η άνοδος του επιπέδου της οδηγικής παιδείας βελτίωσαν τα πράγματα.

Βέβαια, ορισμένες επικίνδυνες συνήθειες των οδηγών εξακολουθούν να προκαλούν ατυχήματα. Παράλληλα, η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) παραμένει η κύρια υποχρέωση του οδηγού. 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι οδηγοί τους πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες;

Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το χρόνο αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών και φαρμακευτικών ουσιών προκαλεί υπνηλία κατά την οδήγηση. Μάλιστα, τα ναρκωτικά επηρεάζουν και τον τρόπο σκέψης και την αντίληψη του οδηγού.

Ουσιαστικά, η οδήγηση εν μέσω υπνηλίας και κόπωσης έχει καταστροφικές συνέπειες για τον οδηγό. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συστήματα των αυτοκινήτων παρακινούν τους οδηγούς για κατανάλωση καφέ ή ξεκούραση. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις ακινητοποιούν ακόμη και το αυτοκίνητο. 

Τα ατυχήματα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν… ακριβά!

Παράλληλα, οι επικίνδυνες συνήθειες περιλαμβάνουν τη χρήση ακουστικών από τον οδηγό. Η πρακτική αυτή τον απομονώνει και δυσχεραίνει την αντίληψη του για το χώρο. Ακόμη, η οθόνη αφής αποσπά την προσοχή του οδηγού. Αν και προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για μια απροσεξία από τον οδηγό.

Επιπρόσθετα, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση προκαλεί τροχαία ατυχήματα. Πλέον οι οδηγοί δεν μιλούν μόνο στο τηλέφωνο, αλλά στέλνουν μηνύματα και παρακολουθούν βίντεο. 

Τροχαία ατυχήματα: Συχνότερη η εμπλοκή των νέων έως 30 ετών!

Επικίνδυνη και η επιθετική οδήγηση

Η υψηλή ταχύτητα αποτελεί τον συνηθέστερο παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων. Ακόμη, η διατήρηση μικρής απόστασης από το προπορευόμενο όχημα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση η επιθετική οδήγηση αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος. Επίσης, η χρήση ζώνης ασφαλείας, όπως και του κράνους, σώσει ζωές. 

Παράλληλα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναπτύξει συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας (ADAS) για τον περιορισμό των ατυχημάτων.

Ατυχήματα: Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο;

Τέλος, η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων αποτελεί μία από τις αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα φθαρμένα ελαστικά, τα αναποτελεσματικά φρένα και ο αρρύθμιστος κινητήρας αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.

Επιπλέον, η σωστή θέση των επιβατών μέσα στην καμπίνα προστατεύει τους επιβάτες από ένα ατύχημα. Επίσης, η ύπαρξη ζώων στην καμπίνα αποσπά την προσοχή του οδηγού. 

Editorial