Οι λεπτομέρειες του παρμπρίζ που δεν γνώριζες!

Το παρμπρίζ πέρα από ένα σημαντικό μέρος του αυτοκινήτου μας, κρύβει και πολλά μυστικά τα οποία οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.

Μπορεί στις περισσότερες συζητήσεις περί αυτοκινήτων, την παράσταση να κλέβουν οι μηχανολογικές λεπτομέρειες, ωστόσο υπάρχουν σημεία του αυτοκινήτου που έχουν αρκετή τεχνολογία πάνω τους. Όπως το παρμπρίζ για παράδειγμα! Μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από ένα διαφανές κρύσταλλο. Οπότε ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που είναι πολύ πιθανό να μην τις γνωρίζετε.

Μαύρες κουκίδες

Οι λεπτομέρειες του παρμπρίζ που δεν γνώριζες!

Σίγουρα έχετε προσέξει τις μαύρες κουκκίδες στο παρμπρίζ των σύγχρονων αυτοκινήτων. Είναι στο σημείο που το παρμπρίζ συναντάει τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος. Ο λόγος που αυτές οι μαύρες κουκκίδες βρίσκονται εκεί είναι διττός.

Καθυστέρησες το ΚΤΕΟ; Δες τι θα πληρώσεις!

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι αποτελούν μέρος της ενίσχυσης του παρμπρίζ στα σημεία που εφαρμόζει με τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος. Ο δεύτερος λόγος είναι απλά αισθητικός, ώστε η μετάβαση από το απόλυτο μαύρο στη διάφανη επιφάνεια του υαλοπίνακα να γίνει ομαλά.

Κυματοειδείς γραμμές

Οι λεπτομέρειες του παρμπρίζ που δεν γνώριζες!

Αν είστε παρατηρητικοί θα μπορέσετε να διακρίνετε κάποιες λεπτές κυματοειδείς κάθετες γραμμές μαύρου χρώματος. Οι γραμμές αυτές υπάρχουν στα θερμαινόμενα παρμπρίζ, ώστε να ξεθαμπώνουν πιο γρήγορα και είναι ουσιαστικά θερμαντικά καλώδια εξαιρετικά λεπτά. Τα εν λόγω καλώδια τα συναντάμε στο διαφανές πλαστικό στρώμα που είναι ανάμεσα στα δύο φύλλα γυαλιού του παρμπρίζ. Το θερμαινόμενο παρμπρίζ δεν υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα και συνήθως το συναντάμε σε ακριβές εκδόσεις.

7 tips για ένα φθινόπωρο χωρίς άγχος!

Οι λεπτομέρειες του παρμπρίζ που δεν γνώριζες!

Η περίπλοκη ετικέτα

Σίγουρα αρκετοί θα έχετε εντοπίσει μία ετικέτα στη γωνία κάθε υαλοπίνακα του αυτοκινήτου σας. Αυτή περιέχει μία σειρά γραμμάτων και αριθμών, που στο σύνολό τους μπερδεύουν τον απλό παρατηρητή. Ας δούμε σε τι αντιστοιχεί η κάθε ένδειξη:

1. Έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και η ονομασία της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το κρύσταλλο.

2. Τύπος γυαλιού:
/ – εξαιρετικά ανθεκτικό
// – Κανονικό πολλαπλών επιπέδων
/// – Πολλαπλών στρωμάτων, υποβληθέν σε ειδική μεταχείριση
IV – Πλαστικό γυαλί
V – Με χρωματισμό κάτω από 70%
VI – Διπλό γυαλί με χρωματισμό κάτω από 70%

3. Το γράμμα «Ε», όταν ακολουθεί αριθμός, υποδηλώνει τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το κρύσταλλο. Ο κωδικός Ε1 δείχνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία. Το E2 υποδηλώνει Γαλλία, το E3 Ιταλία κλπ.

4. Τον Κωδικό DOT, τον δίνει το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.

5. Αναγνωριστικό του υλικού κατασκευής. Αντανακλά τις ιδιότητες του γυαλιού, όπως είναι το πάχος, το χρώμα και η επίστρωση.

6. Η ένδειξη AS αφορά τη θέση τοποθέτησης του γυαλιού, βάσει της οπτικής του ποιότητας.

– Το AS1 είναι το πιο καθαρό γυαλί (τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός) και μπαίνει οπουδήποτε σε ένα όχημα. Συνήθως ως παρμπρίζ.

– Το AS2 μπορεί να μπει παντού εκτός από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

– Το AS3 δεν μπαίνει ως παρμπρίζ και πλαϊνά παράθυρα αφού η μετάδοση φωτός είναι λιγότερη από 70% και δεν προσφέρει την επιθυμητή ποιότητα θέασης.

7. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας.

8. Έτος κατασκευής. Οι δύο τελείες υποδηλώνουν τον μήνα κατασκευής (δύο τελείες = Φεβρουάριος) και ο αριθμός το έτος κατασκευής.

Παράλληλα, στη σφραγίδα υπάρχει και ο κωδικός παρμπρίζ. Το WL υποδηλώνει ότι μιλάμε για εμπρόσθιο παρμπρίζ τύπου Laminated, δηλαδή πολυστρωματικό υαλοπίνακα ή «triplex», με δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού κολλημένα με μεμβράνη PVB.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!