Αυτοκίνητο: Όλα όσα απαγορεύεται να μεταφέρεις!

Το αυτοκίνητο μας μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς, όμως κάποιες κατηγορίες αντικειμένων απαγορεύονται δια ροπάλου.

Το αυτοκίνητο μας μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς, όμως κάποιες κατηγορίες πραγμάτων απαγορεύονται δια ροπάλου. Εσύ γνωρίζεις ποιες είναι αυτές;

Ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει το αυτοκίνητο αξιοποιείται από τον καθέναν διαφορετικά. Ψώνια από το supermarket, εργαλεία, εξοπλισμός για διάφορα χόμπι, οικοδομικά υλικά και πολλά άλλα μπαίνουν κατά καιρούς στο πορτ μπαγκάζ.

Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θέτει κάποιους περιορισμούς οι οποίοι αν δεν τηρούνται φέρνουν πρόστιμα.

Οκτώ πράγματα που θα πρέπει να έχει ένα αυτο-κίνητο… γραφείο

Να λοιπόν τι δεν πρέπει να μεταφέρεις ποτέ με το αυτοκίνητο σου:

Υπέρβαρα αντικείμενα και αυτοκίνητο

Πρώτα απ’ όλα το υπερβολικό βάρος αυξάνει την κατανάλωση, οπότε κάθε διαδρομή κοστίζει πολύ περισσότερο.

Από εκεί και πέρα όμως κάποια στιγμή ενδέχεται να αναγκαστείς να προβείς στη μεταφορά αντικειμένων με πολύ μεγάλο βάρος.

Ο Κ.Ο.Κ. ορίζει ξεκάθαρα πως το μικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει εκείνο που έχει θέσει ο κατασκευαστής και είναι δηλωμένο στην άδεια κυκλοφορίας. Οπότε μην κάνεις υπερβολές!

Μη ασφαλής φόρτωση

Οτιδήποτε μεταφέρεται θα πρέπει να τακτοποιείται και να ασφαλίζεται, αν χρειάζεται με ειδικούς γάντζους ή σκοινιά είτε στο πορτ μπαγκάζ, είτε στη σκάρα.

Η λάθος φόρτωση πέρα από φθορές που μπορεί να προκαλέσει στο ίδιο το όχημα, μπορεί να είναι αιτία για τροχαίο ατύχημα ή τραυματισμό κάποιου περαστικού.

Έτσι σύμφωνα με την νομοθεσία θα πρέπει να οργανώνεις με τέτοιο τρόπο τα αντικείμενα και να παίρνεις όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και να δένεις πάντα σφιχτά ό,τι μεταφέρεις. Ισχύει για αστικές μετακινήσεις, αλλά και ταξίδια!

Αντικείμενα που επηρεάζουν την οδήγηση

Είναι βασική αρχή τα αντικείμενα που μεταφέρεις να μην είναι τόσο ογκώδη που να σου προκαλούν προβλήματα ορατότητας ή να δημιουργού προβλήματα στην σταθερότητα του αυτοκινήτου.

Αυτό σημαίνει λοιπόν όχι στην υπερφόρτωση με βαλίτσες, αλλά ούτε και στην φόρτωση πολύ μεγάλων αντικειμένων όπως κούτες με έπιπλα. Προτίμησε να στα φέρουν καλύτερα με φορτηγό!

Διακριτά φώτα

Αν και σπάνιο, μερικές φορές κάποια αντικείμενα μπορεί να εξέχουν τόσο από το όχημα που καλύπτουν τα φώτα. Ο Κ.Ο.Κ. ξεκαθαρίζει πως τα φώτα πρέπει να είναι λειτουργικά και να διασφαλίζουν ορατότητα για όλους, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Οπότε κάνε έναν έλεγχο πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή σου.

Αντικείμενα που εξέχουν από το αυτοκίνητο

Οτιδήποτε προεξέχει άνω του 30% του συνολικού μήκους ενός αυτοκινήτου αυτομάτως είναι παράνομο.

Τέτοια αντικείμενα είναι συνήθως οι σωλήνες, οι σιδερόβεργες και οι ξύλινες σανίδες.

Ο μόνος τρόπος για να μεταφέρεις τόσο μακριά αντικείμενα είναι να αιτηθείς ειδική άδεια από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία.

Επιπλέον για τα δίκυκλα ισχύει πως τα αντικείμενα θα πρέπει να έχουν μήκος μόλις 40 εκατοστά.

Δεν πρέπει να σέρνονται

Τα μεταφερόμενα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το έδαφος ενδέχεται να προκαλέσουν φθορά στον δρόμο, επηρεάζουν την οδήγηση και είναι στη λίστα μας.

Εάν χρειάζεσαι τέτοιες μεταφορές θα πρέπει να έχεις όπως και πριν ειδική άδεια και να διασφαλίζεις πως δεν αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους οδηγούς ή το οδικό δίκτυο.

Παραπάνω άτομα στο αυτοκίνητο

Μπορεί να μην είναι αντικείμενα, όμως η υπέρβαση του μέγιστου αριθμού επιβατών είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο και ανεύθυνο.

Το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι 80€.

Ο τρόπος για να κυκλοφορείς ελεύθερος εντός του δακτυλίου με ένα μόνο click!

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!